Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Anmärkningsvärt med svenska mått”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Alecta gjorde en förlust på 20 miljarder i mars sparkas nu vd Magnus Billing.

– I Sverige sparkar vi inte ministrar och vd:ar i första taget, så med svenska mått mätt är det rätt anmärkningsvärt, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Att Alectas vd Magnus Billing nu går med omedelbar verkan visar att förlusten inte var den ”småpotatis” man först gjorde gällande, menar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Vissa pensionssparare kommer att drabbas olika mycket, beroende på ålder.

Nästa vecka kommer bolagets 37 ledamöter i överstyrelsen, det högsta beslutande organet, samlas för att rösta om fortsatt förtroende för de nuvarande styrelseledamöterna.

Styrelseordförande Ingrid Bonde säger att hon också erbjudit sig att lämna sitt uppdrag men har uppmanats av styrelsen att stanna kvar.

– Om man nu sparkar vd:n för att han tagit dåliga beslut och styrelsen har vetat om dem, så kan man ju undra varför de ska få sitta kvar, säger Alexander Norén.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.