Efter förlusterna i USA jobbar Alecta nu för att kundernas rättigheter ska tas tillvara. ”Vi har legal representation på plats i USA för att hantera den juridiska processen”, skriver bolaget på sin webbplats. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter miljardförlusterna – pensionsjätten Alecta tillsätter utredning

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsjätten Alecta tillsätter en utredning om bolagets investeringsstrategi. Det efter mångmiljardförlusterna i flera bankkrascher i USA. Utredningen inleds omgående.

Alectas styrelse har gett vd Magnus Billing i uppdrag att omgående starta en utredning som ska ta reda på om pensionsbolagets nuvarande investeringsstrategi, riskallokering och mandat för kapitalförvaltning är optimalt. Arbetet ska göras av externa utredare. 

Alecta, som förvaltar tjänstepensioner i Sverige, har förlorat cirka 12 miljarder kronor efter att de amerikanska bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank båda nyligen kollapsat.

Magnus Billing har sagt att det är för tidigt att säga vad som gick fel. Han har också betonat att förlusten utgör en mindre del av pensionsbolagets totala portfölj – totalt förvaltar Alecta över 1000 miljarder kronor.

Kommer att offentliggöras

Utredningens slutsatser kommer att bli offentliga, men det är ännu oklart när utredningen ska vara färdig. 

Alectas presschef Jacob Lapidus vill inte berätta mer om utredningen eller ge några ytterligare kommentarer utöver det kortfattade uttalande som bolaget kommit med.

Vid sidan om utredningen, jobbar ni på något annat sätt med att ta reda på om något har gått fel eller om investeringsstrategin är optimal?

– Det kan jag inte kommentera, svarar Jacob Lapidus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill bättre än så här, absolut.” Hör Alectas vd om miljardinvesteringarna. Foto: SVT/Jonas Ekströmer/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.