Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ska man som svensk bry sig om den amerikanska styrräntan? – SVT:s ekonomikommentator reder ut.

Så påverkas din ekonomi av den amerikanska räntehöjningen

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska centralbanken höjer styrräntan med 0,75 procentenheter. Fjärde höjningen i rad, samtidigt som den amerikanska ekonomin har fortsatt går bra. Dåliga nyheter för svensk del. 

I USA går det fortfarande två lediga jobb per arbetssökande, vilket driver upp lönerna. Amerikansk ekonomi växte under tredje kvartalet starkare än väntat, med 2,6 procent i årstakt. Sammantaget är bilden att inflationen – den högsta på 40 år – inte mattats av. Därför ser sig centralbanken tvungen att fortsätta med sina kraftiga räntehöjningar ett tag till.  

Frågan är hur länge? Vid dagens räntebesked lämnades ingen ny prognos, men centralbankschefen Jay Powell antydde att takten vad gäller räntehöjningarna kan komma att trappas ned eftersom man tar hänsyn till att det kan ta tid innan den senaste tidens kraftiga höjningar får effekt. 

”Finns en riktning för räntan: fortsatt uppåt”

Det oväntade beskedet fick först börsen att stiga (aktier brukar bli mer värda när räntan går ned). Några minuter senare sade han å andra sidan att räntan kan komma att toppa på en högre nivå än man tidigare räknat med. De orden fick börsen att gå ned igen.  

Det var ett tydligt exempel på hur marknadens aktörer famlar efter något att hålla i handen när de inte längre ser terrängen för all osäkerhetsdimma. Väck en ekonom mitt i natten och fråga om framtiden, och hen kommer svara ”det har aldrig varit så svårt att göra prognoser, som nu”.  

Men en sak står i alla fall klart idag. Just nu finns bara finns en riktning för räntan: fortsatt uppåt.  

Varför ska jag som svensk bry mig om det här då? I videon förklarar SVT:s ekonomikommentator hur amerikanska räntan påverkar din ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.