Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vissa ser amorteringskravet som ett sparande – andra vill pausa: ”Hade varit skönt att slippa den kostnaden” Foto: Marco Nilsson/SVT

Hög skuldsättning gör att fler inte anser sig ha råd att amortera

Uppdaterad
Publicerad

Efter en trippelsmocka med höjda räntor, elpriser och ökande inflation anser sig allt färre hushåll ha råd att amortera på sina bolån. Men den nya regeringen har ännu ingen plan på plats.  

– Mer hade behövts göras tidigare för att stoppa den höga skuldsättningen, men ingen vill vara den som säger att festen är slut, säger Per Strömberg, professor i nationalekonomi.

Fler svenskar ber nu om att få pausa sina amorteringar. Hur stor ökningen är vill bankerna inte svara på, men flera uppger att de ser en tydlig ökning.  

– Våra kunder är djupt oroade över den osäkra situation som råder med ökade bolåneräntor, stigande elpriser och den höga inflationen. Att de inte ska klara av sina kostnader under kommande månader, uppger Anneli Adler, chef för Privatmarknad på Danske Bank Sverige i ett mejl till SVT Nyheter.

Före valet uppgav regeringspartierna att de ville pausa amorteringskravet. Men Finansinspektionen (FI) och Riksbanken har gett tumme ner – och något nytt besked har ännu inte kommit från politiskt håll. 

Tak för skuldsättning saknas

Det är regeringen som har sista ordet. Men måste samtidigt beakta lagkravet på sund amorteringskultur och motverka hög skuldsättning, enligt FI.

Skuldkvoten, det vill säga hur mycket skulder hushållen har i förhållande till sin inkomst, är på rekordhöga nivåer. Till skillnad från exempelvis Danmark saknar Sverige ett skuldkvotstak. Ett liknande system hade sannolikt gjort svenska hushåll mindre utsatta i dag, tror Per Strömberg:

– Men att politiskt få igenom sådana åtgärder när ingen någon annan ser något moln på himlen är svårt.

”En perfekt storm”

2018 valde Finansinspektionen bort skuldkvotstak till förmån för en extra procent amortering för hushåll med skuldkvot över 450 procent. Initialt sjönk skuldkvoterna, men trenden vände uppåt igen. I Stockholm hamnade nästan var tredje låntagare som tog lån under 2021 över 450-procentsgränsen.

– Nu befinner vi oss i den “perfekta stormen”. För gruppen av högt belånade personer i storstäderna, ofta unga människor, är det en tuff situation som kommer nu, säger Per Strömberg.  

Är svenskarna överbelånade?  

– Om du inte kan betala tillbaka ditt lån så är du överbelånad. Har man ett lån där man i den här situationen knappt har råd med något annat utöver lånet, så är det nog också ett lån man önskar att man inte tagit, säger Per Strömberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.