Lättare att få a-kassa, det är en av de viktigaste effekterna den nya budgeten har för privatpersoner, enligt flera sparekonomer SVT talat med. Bilden visar en plånbok och sedlar. Foto: Fredrik Sandberg

Så påverkas du av nya budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Lättare att få a-kassa och större chans att behålla sitt jobb.

Det är vårbudgetens viktigaste effekter för privatpersoner, enligt flera experter SVT Nyheter talat med.

Kravet för hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks och ersättningens lägsta- och högstanivå höjs.

Det är en av de viktigaste punkterna för privatpersoner i den nya budgeten, enligt flera sparekonomer SVT talat med.

– En anledning till att man gör det här är att man vill att hushållen ska känna sig trygga. Vet man inte vad som väntar håller man hårt i plånboken och försiktighetssparar, det vill inte politikerna, de vill att hjulen ska hållas snurrande, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Många saknar buffert

Reglerna för korttidspermittering blir mer generösa.

– Satsningar som riktas till företagen blir indirekt viktiga även för privatpersoner, framför allt permitteringsreglerna. Om man slipper bli uppsagd och får behålla en stor del av sin lön så har det en stor effekt för privatekonomin, säger Frida Bratt.

Det man ska tänka på nu som privatperson är att gå med i a-kassan och att spara ihop till en buffert om man inte redan har det, enligt Arturo Arques, sparekonom på Swedbank.

Är man medlem i a-kassan är det viktigt att komma ihåg att det kan ta tid att få ersättning.

– Rekommendationen är att ha två månadslöner efter skatt i buffert. Man ska alltid prioritera att ha en buffert för oförutsedda utgifter, mycket kan hända och alla överraskningar är inte positiva, säger Arturo Arques.

”Inte en klassisk budget”

Amorteringskravet slopas tillfälligt. Har man krediter och lån utöver bolånet är det bra att pausa amorteringen av bolånet för att istället fokusera på att amortera av konsumtionslån, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Några tydliga vinnare och förlorare i den nya budgeten finns inte, enligt honom.

– Det här är inte en klassisk budget där vissa får mer och andra får åtstramningar, det handlar snarare om att staten öppnar många kranar. Men om det finns några förlorare så är det vi själva och våra barn som det här kommer att kosta för i framtiden. Någon gång måste det betalas tillbaka, men det här är akutåtgärder och man har inget val, säger Joakim Bornold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.