• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Både Moderaternas ekonomisk-politiska Elisabeth Svantesson och Sverigedemokraternas motsvarighet Oscar Sjöstedt vill se slopade arbetsgivaravgifter. Foto: Jessica Gow/TT

Oppositionen kräver större satsningar

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartierna kräver ytterligare miljardsatsningar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Moderaterna vill bland annat helt slopa arbetsgivaravgifterna under de kommande tre månaderna.

– Vi är övertygade om att det behövs mer här och nu, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Regeringen har hittills under våren aviserat åtgärder till ett värde av sammanlagt 107 miljarder kronor för att på olika sätt hantera coronakrisen.

Det räcker inte menar oppositionspartierna som vill se ytterligare satsningar.

M: Slopa arbetsgivaravgift

Moderaterna vill bland annat slopa arbetsgivaravgifterna helt under tre månader, införa korttidspermiteringar på heltid och ge ett utökat kostnadsstöd, till exempel för hyror, för företag.

Totalt räknar Svantesson med att Moderaternas åtgärder kostar staten drygt hundra miljarder kronor mer per månad för april, maj och juni.

Dessutom kommer kommunerna behöva ytterligare statsstöd framöver, menar Svantesson som anser att regeringen nu har råd att öka statsskulden för att kunna finansiera ytterligare satsningar.

SD: 500 miljarder mer

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt vill också se högre satsningar och uppskattar att det skulle behövas runt 500 miljarder till i olika åtgärder – bland annat slopad arbetsgivaravgift.

Han pekar på att de nordiska grannländerna gjort mer än Sverige när det gäller exempelvis permitteringar.

– Jag tror att det kan bli dyrare längre fram om vi inte genomför de här förändringarna nu säger han.

KD: Uppmuntra utlåning

Även Kristdemokraterna vill se ytterligare satsningar och stämmer bland annat in i förslaget om att utöka stödet till företag som korttidspermitterar.

För att tillföra mer personal till sjukvården föreslår man också att företag som väljer att låna ut vårdutbildad personal ska få en kostnadstäckning från staten på 120 procent.

– Den som har relevant vårdutbildning ska kunna få 80 procent av sin nuvarande lön och 100 procent av den nya lönen för att göra den här insatsen under en kort period, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

V: Budget för nedskärningar

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson menar att regeringen presenterat många bra reformer men är också kritisk till vad hon menar är en budget för ”nedskärningar i välfärden”.

Hon pekar på att kommunerna kommer att behöva många miljarder till för att möta de demografiska förändringarna med allt fler äldre. Annars kommer det behöva göras nedskärningar, säger hon.

– Är det det de behöver höra nu, dem vi alla kallar för hjältar, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.