Finansmarknadsminister Max Elger (S). Foto: Paul Wennerholm/TT

Ny lag ska stoppa penningtvätt: ”Ska jaga knarkpengarna”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår nya åtgärder mot penningtvätt, meddelar finansmarknadsminister Max Elger (S). Allt för att polisen, banker och myndigheter ska kunna dela information och på så sätt bekämpa penningtvätt.

– Vi ska knäcka gängen, säger Max Elger.

Under onsdagen presenterade regeringen en lagrådsremiss om att polisen lättare ska få mer information om kriminellas illegala transaktioner så att fler kan dömas för penningtvätt. På så sätt hoppas regeringen slå mot gängkriminalitet.

– Vi ska knäcka gängen, vi ska jaga knarkpengarna. Pengatvätten är nödvändig för att gängkriminalitet ska vara framgångsrikt, säger Elger.

– Banker har data som är värdefull, men i dagsläget utgör sekretess ofta ett hinder när polis vill utreda peningtvätt.

Ska effektivisera polisens arbete

Förslaget innehåller att sekretess och tystnadsplikt när brottsbekämpande myndigheter, Finansinspektionen och banker samverkar för att upptäcka penningtvätt ska slopas. Det innebär att deltagare är skyldiga att lämna uppgifter till en annan deltagare.

Dessutom ska polismyndigheten och Säkerhetspolisen kunna begära ut uppgifter från till exempel Swish.

– Nu öppnar vi en möjlighet att få direkt access till den datan. Det kommer effektivisera polisens arbete, säger Elger.

Polisen har dock velat inkludera fler verksamheter än bankerna.

– Vi har emellertid gjort bedömningen att vi inte kan det med de underlag vi har så därför måste vi utreda frågan, säger Max Elger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.