Carl Gustaf, även kallat granatgevär m/48, är ett rekylfritt pansarvärnsvapen. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Saab tecknar miljardavtal med USA

Publicerad

Saab har tecknat ett avtal med den amerikanska regeringen för pansarskottet AT4 och granatgeväret Carl-Gustaf, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Ramavtalet innebär att USA:s armé, marinkår och specialstyrkor kan beställa AT4:or och ammunition till Carl-Gustaf för upp till 4,2 miljarder kronor under en femårsperiod.

Ordern bokfördes under det andra kvartalet 2019. I samband med att avtalet tecknades lades en beställning värd 760 miljoner kronor.

Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics, säger till SVT Nyheter att avtalet stärker en redan god relation mellan Saab och USA. Dessutom stärker det företagets position, menar han.

– Många tittar på vilka vapensystem USA väljer. Sen är det också ett stort ramavtal, ett av de största vi tecknat, säger Görgen Johansson.

”Har jobbat under många år”

Den amerikanska försvarsmakten har använt markstridssystem från Saab under flera årtionden och Görgen Johansson ser det nya ramavtalet som ett ”viktigt steg”. Hur vapnet och ammunitionen får användas regleras enligt exportlagstiftningen, säger han.

– Det är mellan myndigheterna som det hanteras. Vi går till myndigheten och söker tillstånd för att sälja, i det här fallet ISP, sen hanteras det på myndighetsnivå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer