En Samsung-telefon. Foto: TT

Samsung spår vinstras – kan tappa 60 procent

Uppdaterad
Publicerad

Världens största telefon- och minneskretstillverkare Samsung electronics vinstvarnar för det första kvartalet. Det sydkoreanska företaget spår att vinsten kommer att minska med 60 procent, jämfört med samma period förra året.

Bolaget förklarar tappet med fallande priser på minneskretsar och minskad efterfrågan på bildskärmar, några av bolagets viktigaste produkter.

Den senaste rapporten för det sista kvartalet 2018 visade en rejäl vinstsmäll. Nettovinsten blev då en tredjedel av föregående års siffror. I samband med den rapporten så upprepade Samsung löftet om både vikbara skärmtelefoner och apparater med den nya snabbare 5G-tekniken senare i år, något som man hoppas ska vända den negativa utvecklingen.

Intäkterna i det första kvartalet beräknas också minska med 14 procent, jämfört med föregående år. Kvartalsrapporten kommer i slutet på april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.