Inglasade balkonger på flerbostadshus. Foto: Ali Lorestani / TT

SEB: Bostadspriserna faller 15–20 procent

Uppdaterad
Publicerad

SEB:s ekonomer räknar med kraftiga fall för bostadspriserna, ned med 15–20 procent, när svensk BNP-tillväxt tvärnitar. BNP-prognosen för 2023 sänks till noll, i storbankens prognos Nordic Outlook.

”En mild recession blir svår att undvika”, skriver SEB:s chefsekonom Jens Magnusson och prognoschefen Håkan Frisén i en kommentar.

”Riksbanken höjer ändå takten i inflationsbekämpningen och styrräntan toppar på 2,25 procent redan i början av 2023. Hushållen pressas av fallande realinkomster, stigande priser och fördubblade räntekostnader”, skriver SEB i ett pressmeddelande.

Allt är dock inte nattsvart. Bankens ekonomer konstaterar i rapporten att pandemieffekten på globala värdekedjor börjar avta och att företagen fortsätter redovisa starka rapporter samtidigt som arbetsmarknaderna ser starka ut.

Inflationen har dock fortsatt uppåt, med skyhöga energipriser och brister som sprider oro för att det kan sluta med ransonering och nedstängda verksamheter.

”Osäkerheten i prognosbilden är större än normalt. Ingen vet till exempel hur Ryssland kommer att göra med vinterns gasleveranser till Europa, en fråga som kan få avgörande betydelse för de ekonomiska utsikterna”.

Även Nordea räknar med kraftiga fall

”För svensk del tillkommer även en oviss lönerörelse och osäkerhet kring valutfall och regeringsbildning. Vi har därmed en besvärlig men intressant höst framför oss”, skriver Magnusson och Frisén.

Även Nordea räknar med kraftiga fall på bostadspriserna. Enligt deras rapport som släpptes på måndagen kommer priserna falla med 15 procent till mitten av 2023 jämfört med tidigare prognos på tio procent.

”Om styrräntan höjs enligt vår prognos står hushållen inför en lika stor räntechock som den i slutet av 1980-talet. Då steg räntekvoten med 4 procentenheter”, skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.