Foto: TT/SVT

”Siffrorna skrämmer mig” – sms-lånen ökar

Uppdaterad
Publicerad

De så kallade sms-lånen leder fler människor än någonsin in i skuldfällan. Trots livlig debatt om snabblånen växer sig problemet bara större.

Varje dag hamnar 160 människor hos Kronofogden på grund av obetalda sms-lån. Det visar statistik från första halvåret i år. Aldrig tidigare har så många hamnat i problem på grund av snabblån.

Det är så många som trillar dit att kronofogden Jan Åkerlund själv hade svårt att tro på siffrorna vid första anblicken.

SVT granskar snabblånen

– Siffrorna skrämmer mig, säger Jan Åkerlund. Jag vet att den här marknaden är stor och att många erbjuder lån men att det blir så många som hamnar hos Kronofogden, det trodde jag inte.

I flera år har Kronofogden, Konsumentverket och många andra varnat för den här typen av lån och det som ofta följer med dem.

Fler än någonsin

Det som många tar som en lösning på ett ekonomiskt problem blir i stället en port in i djupare skuldsättning. Så var det för de 29.134 människor som under första halvåret i år inte klarade av att betala sina snabblån.

Det är inte bara många fler än förra året, det är fler än någonsin. I somras antogs en ny lag för snabblånemarknaden, som gör att Finansinspektionen får ansvar för tillsynen. Den branschorganisation som flera av snabblåneföretagen bildat har också antagit nya etiska regler. Men problemet bara fortsätter att öka i omfattning.

Branschen växer och det finns fler tillfällen än någonsin att ta ett snabblån. Jan Åkerlund på Kronofogden har tidigare kallat snabblånen en motorväg in i skuldfällan:

– Men i dag är motorvägen utbyggd till en autobahn, säger han till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet