Senast den 2 maj ska deklarationen vara inne. Foto: TT

Sista chansen att deklarera

Uppdaterad
Publicerad

I dag, tisdag den 2 maj, är sista dagen för att lämna in årets deklaration. Även om experterna tipsar om att vara ute i god tid, är det på inget sätt för sent att undvika en onödig förseningsavgift.

Totalt ska nära 7,9 miljoner deklarera i år, och fram till och med i går måndag hade Skatteverket fått in 5,5 miljoner deklarationer.

Skatteverket konstaterar att det blir allt vanligare att deklarera digitalt och än så länge har invånarna i Oxelösunds kommun i Södermanland varit flitigast med att skicka in sina deklarationer via telefon, mobil, app eller dator.

Flera fördelar med digital deklaration

Att deklarera digitalt ger flera fördelar. E-tjänsterna summerar ihop de belopp som fylls i och skatten räknas ut automatiskt. Dessutom kan man då få tillbaka pengar redan före midsommar.

– Ett av de vanligaste felen är att man inte använder vår e-tjänst, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Vanligaste felen

Ett annat vanligt fel är att personer försöker göra avdrag som de inte har rätt till.

– Till exempel vad gäller resor från och till arbetet och vad gäller förbättringsutgifter vid försäljning av bostad, så blir det ofta fel. Även att räkna ut omkostnadsbeloppet vid aktieförsäljning är något som ofta blir fel.

Den som gör fel blir dock inte straffad. Skatteverket hör av sig och rättar till felet.

– Vi försöker ha en dialog och prata om hur reglerna ska tillämpas.

LÄS MER: Vanligaste avdraget – som granskas extra noga

Undvik onödig förseningsavgift

Däremot riskerar den som inte lämnar in sin deklaration i tid att åka på en förseningsavgift på 1.250 kronor – en onödig avgift eftersom den är lätt att undvika.

– Har man en enkel deklaration hinner man fortfarande godkänna den via appen eller sms. Den som har en svårare deklaration och saknar underlag kan begära anstånd via webben och få två veckor till på sig, om man inte hinner till 2 maj, säger Anna Sjöberg.

Risk för telefonköer

Sjöberg tipsar också dem som nu ändå inte hunnit och är ute i sista stund, att se till att ha god tid på sig under kvällen,eftersom det riskerar att bli långa telefonköer till Skatteverket för de som har frågor om deklarationen.

Under eftermiddagen kommer Skatteverket att bemanna upp sin närvaro på sociala medier, för att svara på eventuella frågor.

Deadline för att lämna in deklarationen är vid midnatt i natt, den 2 maj (alltså natten till onsdagen den 3 maj).

Här har Skatteverket samlat vanliga frågor och svar kring deklarationen.

Tre vanliga skatteavdrag

Avdrag för resor till och från arbetet:

Den som har långt till jobbet kan ha rätt till skatteavdrag. För utgifter över 10.000 kronor (för inkomståret 2016) kan du få avdrag, till exempel 3.000 kronor i avdrag för den som har utgifter på 13.000 kronor. Kör du bil eller motorcykel ska avståndet mellan jobb och bostad vara minst 5 kilometer och tidsvinsten minst två timmar per dag, jämfört med kollektiv resa.

Dubbel bosättning:

Du som flyttat till en ny ort på grund av arbete och behållit din gamla bostad kan göra avdrag för ökade levnadsomkostnader. För att få avdrag gäller att avståndet är längre än 50 kilometer och att du övernattat på orten där du arbetat.

Rot- och rutavdrag:

Rot- och rutavdraget räknas ihop och det maximala avdraget är 50.000 kronor per person och år. Rotavdraget ger dig 30 procents skattereduktion på arbetskostnaden när du renoverar eller bygger om. Tänk på att du måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda avdraget fullt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.