Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att knäcka den ekonomiska brottsligheten handlar ”om liv och död”, menar finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Stefan Jerrevång/TT

Myndigheter ska vässa arbetet mot ekonomisk brottslighet

Publicerad

Den kriminella ekonomin, där gängkriminalitet i utsatta områden och mc-gäng inkluderas, bedöms omsätta cirka 100-150 miljarder kronor årligen, enligt regeringen. Nu får tre myndigheter i uppdrag att kraftsamla för att på så sätt få stopp på det illegala pengaflödet till brottslingar.

– Kan man komma åt pengarna kan man knäcka kriminaliteten, menar finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Flera myndigheter ska vässa sitt arbete mot den ekonomiska brottsligheten, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff på tisdagen tillsammans med Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm, generaltulldirektör Charlotte Svensson och rikskronofogde Fredrik Rosengren.

– De ska stärka sina insatser för att motverka gängkriminaliteten, säger Svantesson.

Köper befintliga företag

Skatteverket ska sätta in mer resurser och samordna sig internt för att bli än mer effektiva. Lagstiftning för bättre informationsutbyte mellan myndigheterna är en viktig pusselbit, säger Elisabeth Svantesson (M) och får medhåll från Skatteverkets generaldirektör.

– Vi måste samarbeta i än högre grad, säger Katrin Westling Palm.

Hon nämner vikten av att stoppa företag som används som brottsverktyg.

– Det vi ser framförallt nu är köp av befintliga företag där allt är registrerat och ser på ytan ut att vara i sin ordning.

Legal trafik används för smuggling

Även generaltulldirektör Charlotte Svensson säger att ett samarbete är avgörande för att Tullverket ska kunna genomföra sitt arbete mer effektivt.

– En trend vi ser är att legala transporter i den tunga trafiken allt oftare utnyttjas för storskalig smuggling. Vi har i våra kontroller också hittat stora mängder kontanter 2023, som tyder på en betydande, överskridande pengatvätt.

Kronofogden ska kraftsamla kring bland annat falska betalningskrav och distansutmätning för kriminella.

– Det vanliga vi mäter ut är bilar, kontanter och kläder, säger rikskronofogde Fredrik Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.