Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens analytiker berätta om vilken narkotika som gängen i Sverige säljer. Foto: Cornelia Schauermann/SVT & TT

Efterfrågan på narkotika försörjer gängen: ”Slåss om marknaden”

Publicerad

Konflikter mellan kriminella nätverk kan uppstå i samband med narkotikahandeln. Där de ekonomiska vinsterna kan vara drivande, enligt polisen.  

– Vi har god ekonomi och en stor efterfrågan. Sverige är en lukrativ marknad för narkotikakriminaliteten, säger Stewe Alm på Noa.

Hittills i år har 47 personer skjutits ihjäl i den kriminella miljön, det är fler än under hela förra året. Konflikterna handlar bland annat om en av gängens främsta inkomstkällor – narkotikan. 

– Det kan vara konflikter mellan två rivaliserande gäng som slåss om positioner att dominera marknaden och över de kunder som köper narkotikan, säger Stewe Alm, strategisk analytiker på polisens Nationella operativa avdelning (Noa). 

Kunderna, och därmed efterfrågan, är en viktig del i detta, säger han.

– Det är grundvalarna för hela narkotikakriminaliteten. Det är där pengarna ursprungligen kommer ifrån.

“Slå mot ekonomin”

Enligt Stewe Alm är incitamentet för att driva narkotikaförsäljning den ekonomiska vinsten. Därför försöker polisen på Noa öka förmågan att slå mot den kriminella ekonomin.  

– Det är som ett företag som inte fungerar ekonomiskt. Ett företag som inte gör vinst får stora problem och kanske måste läggas ner, det är så man får se på det.

Fram till augusti i år har polisen gjort narkotikabeslag på över tre ton narkotika genom riktade insatser mot gängen. Men för de etablerade nätverken blir det endast ett nålstick i deras ekonomier, säger Stewe Alm. 

– Vi ska komma ihåg att narkotikan i landet nästan alltid har internationella knytningar. I kraft av deras enorma ekonomiska resurser ersätts ett polisbeslag snart av en ny leverans.  

“Vanligt incitament för våldshandlingar” 

Men de större narkotikabeslagen däremot, kan rubba nätverk enligt Alm. Men den turbulensen kan också leda till våldshandlingar. 

 – Med de ekonomiska investeringar man har gjort så skapar det säkert konflikter inom den kriminella strukturen. Det handlar om att någon blir skuldsatt och man har problem med att lösa vem som ska betala vad. Det kan säkert vara en orsak till konflikter som slutar med att man skjuter någon. Det är ett vanligt incitament för våldshandlingar.

Hör Stewe Alm berätta om vilka droger som gängen försörjer sig på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.