Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnidolen Pontus Rasmusson väckte starka känslor efter Svenska Dagbladets granskning. Den visade ett innehåll som bland annat ansågs sexualisera minderåriga. Se vem Pontus Rasmusson är i klippet. Foto: SVT

Skattesmäll för youtubern Pontus Rasmusson – ska ha undanhållit miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket upptaxerar influencern och youtubern Pontus Rasmusson för oredovisade miljoninkomster. Rasmusson nekar till att ha undanhållit pengar medvetet och skyller på okunskap och sin unga ålder.

Pontus Rasmusson ska ha undanhållit flera miljoner kronor, enligt myndigheten, rapporterar nyhetsbyrån Siren. En “väsentlig del” av transaktionerna under de senaste åren har utelämnats i bokföringen och Skatteverket kräver in skattetillägg för bristerna.

Enligt Skatteverkets bedömning har intäkter från bland annat Google, Youtube och olika event kommit in via flera konton och betalningstjänster, som även tillhört hans föräldrar, utan att bokföras. Totalt rör det sig om nära 2,4 miljoner kronor. 

Själv anser youtubern att det är ett orättvist krav med en för hård skattebörda. Han skyller misstagen på okunskap och sin unga ålder.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att Pontus Rasmusson fått närmare en halv miljon kronor frysta av Kronofogden efter misstänkt skattefusk.

Pontus Rasmusson utnämndes 2021 till att ha den femte mäktigaste Youtube-kanalen i landet. Ett år senare stod han inför anklagelser att sexualisera minderåriga i sitt innehåll och tiotals anmälningar till Konsumentverket, enligt en granskning av Svenska Dagbladet.

SVT Nyheter har sökt Pontus Rasmusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.