Foto: Marcus Ericsson/TT

Skattesmitare tipsas om Nordea

Uppdaterad
Publicerad
Ett av världens mest kända bolag för skatteparadistjänster rekommenderar Nordea för den som behöver hjälp med utländska brevlådeföretag. Men banken uppger att de inte har något samarbete. ”De ska ta bort oss från deras lista”, säger Nordeas presschef Magnus Nelin.

I april avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Nordea erbjuder sina mest förmögna kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis för att undvika skatt. Uppgifterna kom från läckta dokument från den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca – som ägnar sig åt liknande verksamhet.

Nordea hävdade att banken sedan 2009 slutat med all verksamhet som inte klarar en granskning. Men det stämmer inte enligt dokumenten, som visar att banken så sent som sommaren 2015 bett Mossack Fonseca om hjälp att sätta upp en ny ägarstruktur åt en kund genom brevlådeföretag. Dessutom administrerade Nordea fortfarande över hundra andra aktiva brevlådeföretag.

Erbjuder brevlådeföretag

På sin sajt rekommenderar Ocra Worldwide, som erbjuder skatteparadistjänster, Nordea för den som behöver hjälp med utländska brevlådeföretag, skriver TT.

Nordea i Finland uppger att man inte vet varför banken nämns på webbplatsen. I maj sade Nordea Finlands landchef Ari Kaperi till nyhetsbyrån FNB att banken inte tillåter att den används som verktyg för skattesmitning eller skattesmitning överlag.

Straffavgift för penningtvätt

SVT Nyheter har sökt Finansinspektionen med anledning av Ocra Worldwides rekommendation.

I ett mejl skriver Finansinspektionen att myndigheten har en pågående uppföljningsundersökning av Nordea med anledning av tidigare sanktioner mot penningtvätt, men att man inte har någon möjlighet att kommentera detaljer kring dialogen eller undersökningen som helhet.  

”När det gäller Nordeas eventuella kopplingar till Ocra Worldwide så bör frågor kring deras affärsförbindelser ställas direkt till Nordea”, skriver Finansinspektionens kommunikationschef Annika Zervens.

Ska undersöka saken

Nordea i Sverige uppger att man inte vet varför banken rekommenderas av Ocra Worldwide, eller hur länge det varit så.

– Det vi vet i dag är att vi inte har något samarbete med dem. Våra kollegor i Finland har varit i kontakt med dem och de ska ta bort oss från deras lista, säger Nordeas presschef Magnus Nelin.

Har ni haft ett samarbete med Ocra Worldwide tidigare?

– Jag vet inte riktigt, det här måste vi undersöka närmare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet