Foto: SVT Design

”Panamadokumentens” advokatbyrå stänger efter skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Advokatbyrån i den globala skatteflyktsskandalen ”Panamadokumenten” tvingas slå igen. SVT medverkade som enda svenska medieföretag i den världsomspännande granskningen av advokatbyråns mer än 11 miljoner läckta dokument.

Den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca meddelade på onsdagen att den stänger verksamheten i slutet av mars, uppger nyhetsbyrån AP.

Advokatbyrån säger att den haft kontor i 40 länder med omkring 600 anställda. Men efter det journalistiska avslöjandet 2016 av bland annat Sveriges Television har advokatbyrån tvingats stänga många kontor och minskat sin personal till omkring 50 anställda.

”Offer för cyberattack”

Mossack Fonseca hävdar i uttalandet att de är offer för en världsomfattande cyberattack baserad på stulen information.

Det är den internationella organisationen för undersökande journalister (ICIJ) som ledde granskningen, som publicerat advokatbyråns uttalande på sin webb.

Hemliga dokument

Det var 3 april 2016 som det avslöjades en läcka med 11,5 miljoner dokument som visade hur den Panamabaserade avokatbyrån Mossack Fonseca hjälpte rika kunder att gömma sina tillgångar i skatteparadis för att slippa skatt.

Läckan bidrog bland annat till att Islands statsminister fick avgå.

Historiskt samarbete

Granskningen av Panamadokumenten är historiens hittills största journalistiska samarbete.

SVT Nyheter, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

Sammalagt 300 journalister från över 80 länder undersökte läckan av dokumenten från advokatfirman.

Granskningen tilldelades det prestigefyllda amerikanska Purlitzerpriset 2017.

International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, var den formella mottagaren av Pulitzerpriset eftersom den ledde arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.