Foto: TT & SVT

Skatteverket granskar alla svenskar på Panama-listan

Publicerad

Hundratals svenskar finns med på den nya listan över misstänkta skattesmitare. Nu hårdgranskar Skatteverket uppgifterna.

Panamadokumenten avslöjar de rika och mäktigas dolda skatteplaneringen. När den internationella journalistorgansiationen ICIJ på måndagskvällen släppte stora delar av dokumenten i en offentlig databas, är Skatteverket redan på tisdagen redo att utreda de svenskar som finns med.

– Vi kommer att börja gå igenom dem, titta vad vi har för information tidigare och starta utredningar i de ärenden som blir aktuella, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

För sent för självrättelse

Den som har smitit från skatten har möjlighet att begära självrättelse genom att själv uppmärksamma Skatteverket på de felaktiga uppgifterna. Detta för att undvika att antingen betala skattetillägg eller bli brottsanmäld.

Det gäller dock inte de svenskar som finns med på den lista som nu publiceras.

– I och med att namnet har blivit offentligt har den dörren stängts. Om man tittar på de regler som gäller, så är det så att när det här kommer till kännedom och blir offentligt så kan man inte självrätta längre, säger Anders Bäck.

Tar in extra personal

Enligt Sveriges Radio Ekot kommer Skatteverket också att bemanna upp med extra personal för att ta sig an listan.

Fem till tio analytiker ska tillsammans med ytterligare 200 medarbetare jobba med materialet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Panama-dokumenten

Mer i ämnet