Foto: TT

Skatteverket hårdgranskar stafettläkare

Publicerad

Branschen med uthyrning av vårdpersonal fanns knappt för några år sedan men växer nu lavinartat, konstaterar Skatteverket. Myndigheten har samtidigt fått in signaler på att det finns problem i branschen och kommer i år att öka sina kontroller på bemanningsföretagen inom vårdsektorn

Myndigheten kommer även att fokusera särskilt på läkare som hyr ut sig själva via eget företag till bemanningsföretagen. Inhyrda läkare kallas ofta för resursläkare, hyrläkare eller stafettläkare.

– Vi ser att det finns företag med riskbeteende i den här snabbt växande branschen. Det är en skattefinansierad verksamhet och vi har också fått signaler från branschen själv att det finns problem och då tycker vi att det är viktigt att titta närmare på det här, säger Anna Larsson, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Skattekontroll

Hyrde in personal för 180 miljoner

Landstingen och kommunerna är bemanningsföretagens största kunder. Ett av landstingen som haft bland de högsta kostnaderna för inhyrd vårdpersonal är Norrbottens läns landsting – utgiften landade på 198,7 miljoner kronor under 2014. I Norrbotten välkomnar man granskningen.

– Det är väl bra att man granskar olika verksamheter allt eftersom. Vi använder oss av etablerade företag och upplever att det har fungerat bra. Det är ju bara att hoppas att våra interna kontroller av dem vi anlitat har fungerat, säger nytillträdde vice ordförande i landstingsstyrelsen Glenn Berggård (V).

Enligt Berggård har man inte fått några signaler på osund konkurrens.

Redovisar ersättning felaktigt

Skatteverket ska även titta på hur bemanningsföretagen redovisar ersättningar till hyrläkarens egna företag.

– Ett sätt är att man felaktigt redovisar ersättningar för logi och resekostnader i samband med arbetsresor som skattefria trots att de är skattepliktiga. Det kan också vara att man inte heller bokför alla intäkter, säger Anna Larsson, verksamhetsutvecklare Skatteverket.

– Om det är ett stort bemanningsföretag med hundra eller flera hundra anställda blir det ju stora summor. Och om man har stora privata kostnader i ett mindre bolag så är det ju för den enskilde en jättestor besparing av de privata kostnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattekontroll

Mer i ämnet