Foto: TT

Skatteverket granskar elektronikbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket kommer i år granska momsfusk inom elektronikbranschen. Det beroende på att man sett en ökning de senaste åren. Skattebortfallet beräknas kosta 200 miljoner kronor.

Marginalerna inom elektronikhandel har minskat på grund av den tuffa konkurrensen. Både Expert och Onoff har gått i konkurs och Skatteverket ser nu stora problem med momsbedrägerier inom branschen.

Alma Olofsdottir är områdesansvarig på Skatteverket och säger att man vill förebygga skatteförlusterna och stävja osund konkurrens.

Skattekontroll

– Det rör sig om oseriösa skenföretag som köper elektronik från leverantörer inom andra EU-länder. De säljer produkterna vidare här i Sverige med moms, trots att de aldrig har betalat moms för varorna, säger Alma Olofsdottir, till SVT Nyheter.

Skattebortfall på 200 miljoner kronor

Momsbedrägerierna sker oftast med produkter som smarta telefoner, surfplattor och spelkonsoler. Skatteverket räknar med att staten förlorat 200 miljoner kronor de senaste fyra åren på grund av bedrägerierna. Ofta rör det sig om avancerade skatteupplägg och bedrägerier sker i flera led. Det kan innebära att även seriösa återförsäljare kan ha oseriösa underleverantörer.

– Det är oseriösa företag som står bakom fusket, men även seriösa företag riskerar att bli inblandade om de inte kontrollerar sina leverantörer, säger Alma Olofsdottir, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattekontroll

Mer i ämnet