Skistar stänger sina skidanläggningar till påsk

Uppdaterad
Publicerad

Skistar meddelar att man stänger samtliga sina skidanläggningar i Sälen, Vemdalen och Åre. Anläggningarna stängs från påsklovets början den 6 april och resten av vintersäsongen.- Om vi kan bidra till att stödja vår hälso- och sjukvård som går på knäna är vi glada om vi kan göra det, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand till SVT Nyheter.

Skistar fattade beslutet efter ett råd från Folkhälsomyndighetens om att stänga anläggningarna på grund av risken för överbelastning i sjukvården.

Under dagen har man även talat med smittskyddsläkaren i Dalarna och hälsovårdscentralen i Sälen.

– Bilden av vårdläget förändras varje dag, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand som påpekar att intensivvårdsplatserna i Mora och Falun redan är fullbelagda.

”Hård press att stänga”

Patrick Qvicker, reporter på SVT Nyheter Dalarna säger att beslutet kommer oväntat eftersom Skistar länge hävdat att de ska fortsätta hålla öppet över påskveckorna.

– Men det kommer nog efter hård press eftersom man på frivillig väg från Folkhälsomyndigheten, Socialdstyrelsen och från politiskt håll försökt få anläggningarna själva att fatta det här beslutet.

”Haft en lång vintersäsong”

Skistar skriver i ett pressmeddelande att stängningen kommer att få effekt för helårsresultaten, men i vilken omfattning har man inte analyserat än.

– Turistmässigt har skidnäringen haft en lång säsong som rullat på som vanligt men påskveckan är en stor inkomstkälla och den vecka på året då det är mest folk i fjällområdet. Det har redan gått ner på frivillig basis och att det skulle bli en dålig avslutning på säsongen hade man räknat med. Men nu blir det helt stopp säger Patrik Qvicker.

Samtidigt som det finns en besvikelse över uteblivna inkomster och inställda evenemang på skidorterna har den stora massan velat att turisterna ska hålla sig borta, säger Patrik Qvicker.

– Lokalbefolkningen som inte är hårt knuten är skidnäringen har inte velat att turisterna ska komma hit i påsk.

Skistars anläggningar i de norska skidorterna Trysil och Hemsedal har varit stängda sedan den 12 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.