Om rådande restriktioner råder kan det bli att många semestrar i Sverige i år Foto: Henrik Holmberg / TT

Små ljusglimtar i det svenska turismmörkret

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin slår hårt mot turismen i världen och Sverige är inte ett undantag. Branschen kräver stöd från staten för att företagen i besöksnäringen ska kunna överleva. Men det finns ljusglimtar i turismmörkret.

– Vi tror det kan bli en fantastisk Sverigesommar, säger Jenny Enström, presstalesperson för Svenska turistföreningen.

Det är mörka tider för många företag i ett coronadrabbat Sverige. Besöksnäringen är inget undantag där man ser att ett stort tapp i antalet turister som väntas resa runt i Sverige.

– Vi är väldigt oroliga, givetvis. Normalt sett får vi många utländska besökare under sommaren som vi inte kan räkna med just nu, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

Coronapandemin

”Man kan alltid avboka”

Många hotell och restauranger riskerar konkurs om den rådande situationen håller i sig, varnar han.

– Vi ser ett obefintligt bokningsläge framåt med de reserestriktioner som finns i världen. Och det är mycket som måste till nu för att många av våra medlemmar ska klara sig ur det här svåra läget.

Samtidigt understryker Jonas Siljhammar att företagen är noga med att hålla Folkhälsomyndighetens rekommendationer och jobbar hårt för att eventuella gäster inom besöksnäringen ska vara trygga och säkra.

– Människor måste inse att det inte skadar att boka semestern för sommaren. Det går alltid att boka av om läget skulle förändras, säger Visitas vd.

Åtgärder för övervintring

Samtidigt ser han att det behövs åtgärder från staten för att många av företagen inom den svenska besöksnäringen ska kunna klara av att övervintra säsongen om så krävs.

– Det måste finnas utrymme för ersättning för de fasta kostnader företagen har när inkomsterna ligger på noll. Vi har ingen större förhoppning att det ska flyga in turister till Sverige under sommaren, säger Jonas Siljhammar.

Vissa ljuspunkter

Istället kan förhoppningarna finnas hos de inhemska turisterna. För några ljusglimtar på den svenska turistkartan finns, om du frågar Svenska turistföreningen (STF).

– Bokningsläget i sommar ser okej ut för oss och våra franchisetagare. Vi ligger faktiskt tre procent bättre i sommarbokningarna denna perioden än vad vi gjorde förra året under samma period, säger Jenny Enström, presstalesperson för Svenska turistföreningen.

STF har sett att många bokade av sina fjällturer under våren, men att de sommarbokningar som gjordes i början av året fortfarande ligger fast.

– Vår förhoppning är att 2020 blir en riktig Sverigesommar, om inte nya restriktioner kommer, säger Jenny Enström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet