Blixtkraschen på börsen – vad hände egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

På lite över tre minuter hade Stockholmsbörsen breda index fallit med med cirka sju procent, för att lika snabbt klättra tillbaka igen. Många har spekulerat kring orsaken och när dammet väl lagt sig återstod fortfarande flera frågetecken.

SVT:s ekonomireporter Peter Rawet reder ut vad det var som faktiskt hände.

Hos företaget Nasdaq, som driver Stockholmsbörsen, hade man först ingen förklaring. Några timmar senare kunde man slå fast att det varken var en cyberattack eller ett internt it-fel.

Det visade sig senare att storbanken Citigroup av misstag sålt en mycket stor mängd aktier, något som blixtsnabbt gett effekter. Enligt SVT:s Peter Rawet är börsmarknaden idag mer orolig och nervös än på länge, vilket medför att den är extra känslig för förändringar.

– Det handlar i slutändan om tilltron till aktiemarknaden, säger Peter Rawet.

– Vi har en elefant i den finansiella porslinsbutiken, att en enda aktörs agerande riskerar att väldigt många kan förlora pengar.

Vad var det egentligen som hände på måndagsförmiddagen? SVT:s Peter Rawet reder ut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.