Första resan med en elbil gick inte riktigt som Sofia Öberg tänkt sig. Här delar hon med sig av sina bästa tips till nybörjaren. Foto: Privat

Sofias misstag när bilen skulle laddas – här är hennes tre tips till elbils-nybörjaren

Uppdaterad
Publicerad

Tre timmar på en parkering utanför Mjölby i jakt på batteriladdning – det blev Sofia Öbergs första erfarenhet av en elbil.

– Vi var helt oförberedda!

I klippet delar hon med sig av sina  bästa tips för nybörjaren.

Normalt brukar Sofia Öberg och hennes bror ta tåget till Göteborg. Men i påskas valde de av coronaskäl att hyra bil. För första gången en elektrisk sådan.

– Vi var helt oförberedda, hade inga appar installerade och visste inte var man kunde ladda. Vi kom fram till slut men lärde oss att det är lite fix första gången man kör elbil, säger Sofia Öberg.

På vägen tillbaka kände sig duon säkrare och bestämde sig för att testa bilens räckvidd. Den var rätt bra, men i höjd med Mjöby var batteriet i stort sett tomt, så de svängde in till ett köpcentrum.

Efter maten: snopna

Men det var påsk och lång kö till den snabbladdare de hade sett ut. I stället anslöt de bilen till en ”vanlig” laddstolpe och gick och käkade. När de en dryg timme senare var vi redo att åka vidare blev de rätt snopna.

– Batteriet var inte ens laddat till tio procent. För att det skulle bli fullt hade vi behövt övernatta på parkeringen!

Så småningom lyckades de köa sig fram till en snabbladdare och fortsätta resan mot Stockholm. Det hade dock gått betydligt snabbare med tåg.

– Men trots alla nybörjarmisstag blev elbilen en positiv upplevelse. Folk man mötte vid laddställena var också väldigt hjälpsamma och gav tips – det var som ett mysigt community.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.