Per Bolund: Övertygad om stopp för försäljning av nya fossildrivna bilar

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning föreslår att fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige senast 2040. Men miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) tror att försäljningen av nya fossildrivna bilar kan vara över redan 2030. I stället är det elbilar som kommer att stå i fokus. Det säger han i SVT:s Aktuellt.

– Det är jag övertygad om.

Samtidigt saknar fortfarande många svenskar möjligheten att ladda en elbil vid hemmet.

I dag kan de flesta personer inte ladda en elbil vid sitt hem, en av de vanligaste invändningarna som elbilskritikerna brukar ha.

– Vi har en utredning som tittar på just den frågan, hur vi kan se till att alla får chansen att använda elbil och ladda hemma, även om man bor i ett flerbostadshus, säger Per Bolund, miljö- och klimatminister.

Laddhybrid så länge

Per Bolund uppmanar personer som bor i hyresrätter att prata med sin hyresvärd om att ordna en laddningsmöjlighet. Vad gäller personer som bor i en bostadsförening kan de försöka driva frågan via föreningen, menar Bolund, som påminner om att staten hjälper till att finansiera laddstolpar.

Men för bilister som behöver byta ut sin bil omedelbart och inte har möjlighet att vänta på en laddstation föreslår ministern en laddhybrid. Han trycker dock på att han och regeringen vill bygga ut laddinfrastrukturen väldigt snabbt.

Övertygad om stopp för nya fossilbilar

En ny utredning, som gjorts på uppdrag av regeringen, föreslår att fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige senast 2040. Utredaren föreslår även ett nationellt mål om att de nytillverkade personbilar som säljs 2030 enbart ska vara nollutsläppsfordon.

Men Per Bolund är övertygad om att det blir ett stopp för försäljningen av nya fossildrivna bilar 2030, trots att det inte blev något skarpt förslag vad gäller den frågan.

– Jag tror också att vi har möjlighet att göra det inte bara i Sverige, utan även på EU-nivå. Det är fler och fler länder som, precis som Sverige, vill att vi ska gå snabbt framåt och minska användningen av fossila bränslen, som vi vet håller på att orsaka en klimatkatastrof.

Han tror att om tillräckligt många länder går ihop kommer man att kunna övertyga EU om att ta steget bort från fossilbränsle. Industrin är redan på väg åt den riktningen, enligt Bolund, som tar Volvo som exempel.

– Volvo har sagt att man inte kommer att vilja producera bilar som har fossila bränslen 2030, det ska vara nollutsläppsbilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.