Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Om man tittar på det som gällde fram till den sista februari så är det en väldigt fin rapport. Det är väldigt bra siffror och bekräftar bilden av att företaget var på rätt väg innan världen drabbades av pandemin, säger Maria Landeorn, sparekonom på Danske Bank.

Sparekonomen: H&M på rätt väg trots försäljningsras

Publicerad

Börsen reagerade positivt på rapporten och aktien rusade i den inledande handeln. Även Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank såg positivt på rapporten när hon gästade Morgonstudion.

– Om man tittar på det som gällde fram till den sista februari så är det en väldigt fin rapport. Det är väldigt bra siffror och bekräftar bilden av att företaget var på rätt väg innan världen drabbades av pandemin, säger Maria Landeborn.

Varför är det så viktigt att titta på det första kvartalet innan krisen?

– Det visar att man lyckats vända på sjunkande försäljning, svagare marginaler. Man fördubblar nästan vinsten. Det här betydligt bättre än vad marknaden hade väntat sig.

Mars, en katastrofmånad

– Siffrorna för mars är däremot inget annat än en katastrofmånad och man väntas göra en förlust i det andra kvartalet. Samtidigt ser man att företaget är väldigt snabbt med att vidta åtgärder för att skydda kassan, behålla så mycket likviditet som man kan och pressa kostnader för att ta sig igenom den här perioden. Det enda man egentligen satsar på är verksamheten online och på sociala medier

Kan det här påskynda bolagets omställning till mer försäljning online?

Ja, det kan det göra. Man kan tänka sig att grupper som normalt sätt inte rör sig på nätet nu söker sig dit. Just nu ser att vi människor inte shoppar särskilt mycket alls, men förr eller senare kommer man börja handla igen. Då finns det en god chans att det här påskyndar den omställningen och att man drar nya kundgrupper.

Se hela intervjun i Morgonstudion här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer