Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, tycker inte att man ska drabbas av panik trots de stora börsrasen i framför allt Asien. Foto: SKANDIA / TT

Sparexperten: Utvärdera ditt sparande

Uppdaterad
Publicerad

Världens börser rasar. Tänk igenom hur mycket pengar du har i aktier, är sparexperten Maria Landebors råd.

Det dramatiska börsraset i Kina drar med sig andra aktiemarknader ner. Även den som inte har en krona placerad i just Kinafonder påverkas därför av nedgången.

– Kina är en så stor ekonomi att den kan påverka hela världen, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Småsparare kommer därför att se värdet av sina investeringar sjunka i spåren av börsfallen. Men Maria Landeborn tycker inte att man ska drabbas av panik.

– Sparar man på lång sikt, över tio år, tycker jag inte att man behöver göra särskilt mycket, säger hon.

Säkra pengar

Planerar man däremot att använda pengarna inom några år, kanske köpa bostad eller ny bil, kan det vara läge att säkra de pengarna och plocka ut dem från börsen och sälja av aktiefonder.

– Då bör man inte ha så hög risk i sitt sparande som börsen innebär. Blandfonder är ett alternativ, men har man fått ihop en summa som man verkligen behöver ska man inte ha pengarna på börsen överhuvudtaget, och inte i räntefonder heller. Då ska man sätta dem på ett sparkonto.

Sådana här turbulenta dagar är det lätt att glömma det som ligger bakom oss, nämligen över fyra år av kraftig börsuppgång.

– Vi har en extremt bra period bakom oss, det tycker jag att man måste ha för ögonen. Det har varit börsrally i flera år, och det kanske har varit motiverat. Men börsen kan inte fortsätta upp för evigt. Man får inte glömma bort att bara vara nöjd ibland, säger Maria Landeborn.

Bra avkastning

Även med de senaste dagarnas nedgång har de som sparat i aktier de senaste åren fått en bra avkastning på sina pengar.

– Det kan komma rekyler och då gäller det att man har tänkt på risken och inte varit för girig och satt allt i aktier.

Pengar som man behöver inom två-tre ska man aldrig ha på börsen. Det är ett allmänt råd som inte bara gäller sådana här dagar.Den allra värsta dramatiken, det som sker i Shanghai, är svenska sparare inte heller exponerade för.

– Dels har inte svenska sparare så mycket pengar i Kinabörser överhuvudtaget. Dels placerar inte svenska fonder i Shanghai, de investerar i Hongkong-aktier. Där har raset inte varit lika kraftigt.

Fakta: Svenskt Kinasparande

12 miljarder kronor hade svenska fondsparare i Kinafonder i slutet av juli. 38 miljarder fanns i breda Asienfonder.

Totalt uppgick den svenska fondförmögenheten till 3.347 miljarder kronor. 1.891 miljarder fanns i aktiefonder och 819 i blandfonder, resten i bland annat räntefonder.

Källa: Fondbolagens förening

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.