– Det som skulle förändra något vore om till exempel FN eller EU skulle säga att de delar USA:s bedömning, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på sjunde AP-fonden. Foto: Peter Knutson/Sjunde AP-fonden/Sang Tan/AP

Svenska pensionsjätten äger aktier i bolag som svartlistats av USA

Uppdaterad
Publicerad

USA har svartlistat en rad kinesiska it-företag som uppges bryta mot mänskliga rättigheter. Två av bolagen har svenskt ägande – genom statliga sjunde AP-fonden.

Nyligen kom beskedet att USA svartlistar ytterligare 28 kinesiska teknikföretag som anklagas för att ha brutit mot mänskliga rättigheter genom övervakning av minoriteter.

Två av bolagen, Dahua och Iflytek, har sedan i våras ett svenskt ägande. Statliga sjunde AP-fonden äger aktier i båda bolagen.

– De kom in i vår portfölj i och med att ett index som vi följer ändrade sammansättning, från att bara ha innehållit Hongkong-baserade bolag till att även inkludera bolag från fastlands-Kina, berättar Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på sjunde AP-fonden.

Amerikansk svartlistning räcker inte

Både Dahua och Iflytek är stora aktörer inom sina respektive områden. Dahua säljer videoövervakningsutrustning och Iflytek röstigenkänningsteknik.

I nuläget finns det inga planer på att göra sig av med aktierna i bolagen, som i dag har ett sammanlagt värde av drygt 13 miljoner kronor men utgör en mycket liten del av Sjunde AP-fondens totala aktieportfölj.

– Det här handlar såvitt vi förstår om en amerikansk svartlistning. Det som skulle förändra något för oss vore om till exempel FN eller EU skulle säga att de delar bedömningen. Vi följer utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.