Statliga AP7-fonden har investerat i cannabisbolag. Foto: Julio Cortez/TT / Mark Thiessen/TT

Statlig premiepensionsfond investerar i cannabisbolag

Uppdaterad
Publicerad
Över fyra miljoner svenska pensionssparare har blivit delägare i cannabisaktier. Det efter att den statliga AP7-fonden investerat i två kanadensiska cannabisbolag – trots avrådan från etikrådet.
– Det kan mycket väl vara så att vi också kommer fram till att det här ska svartlistas, säger Johan Florén, kommunikationschef på AP7.

Det var svenska Drugnews , som drivs i samarbete med bland andra Riksförbundet narkotikafritt samhälle, som först rapporterade om nyheten att statliga AP7-fonden köpt aktier i två kanadensiska cannabisbolag.

2018 gick sjunde AP-fonden in och placerade i Aurora Cannabis Incorporation och Canopy Growth Corp, som snabbt blivit två av världens största cannabisbolag efter att Kanada legaliserat drogen. Innehavet har ökat från 63 miljoner kronor vid årsskiftet till över 100 miljoner under våren, skriver sajten.

AP-fondernas etikråd har tidigare gått ut med rekommendationen att AP-fonderna bör exkludera bolag som tillverkar cannabisprodukter – en avrådan som de övriga AP-fonderna följt. 

AP7 ingår visserligen inte i etikrådet, som är ett organ för buffertfonder, men de följer enligt AP7:s kommunikationschef samma värdegrund. 

Fyra miljoner svenska sparare 

I dag sparar över fyra miljoner svenskar i den populära fonden AP7 Såfa. Det är premiepensionssystemets förvalsalternativ, vilket innebär att de som inte väljer fonder automatiskt hamnar i AP7 Såfa.

AP7:s köp av cannabisaktier har nu gjort samtliga av dessa pensionssparande svenskar till delägare i narkotikaaktier – något alla inte är helt nöjda över. 

– Cannabis är olagligt i Sverige. Det är inte med cannabisaktier som jag vill att min ålderdom ska tryggas, säger spararen och tidigare kanslichefen i föreningen Visir (Vi som inte röker) Dan Svensson till Drugnews.

AP7: ”Kan svartlistas”

Johan Florén, chef för kommunikation och marknadsstyrning på AP7, säger att anledningen till innehaven är att bolagen kommit in i deras aktieindex MSCI ACWI.  

- Eftersom vi är ute efter marknadsexponering köper vi alla bolag som är med i det indexet, med ett undantag - de bolag vi svartlistar.  

Två gånger om året gör AP7 en granskning av sin aktieportfölj. Nästa revision sker i maj. Florén vill inte gå händelserna i förväg men menar att det inte är omöjligt att de kommer att fatta ett liknande beslut som etikrådet rekommenderar. 

– Det kan mycket väl vara så att vi också kommer fram till att det här ska svartlistas. 

Det är ju trots allt så att era sparare nu blivit delägare i aktier i cannabisbolag. Vad säger du till dem? 

– Mitt förslag till dem är att avvakta tills vi hunnit ta ställning. Därefter bestämma sig. Om det är så att det känns helt outhärdligt så finns det valmöjligheter i premiepensionssystemet och då finns det ett mycket stort utbud av fonder som sorterar bort de här bolagen. 

Fakta: Det här är AP7

Visa

AP-fondernas uppdrag är att förvalta pensionskapital inom det allmänna pensionssystemet. AP7 är det statliga alternativet till privata aktörer i premiepensionssystemet. Över fyra miljoner svenskar sparar i AP7 Såfa, som är premiepensionssystemets förvalsalternativ. Det innebär att sparare som inte själva gör ett val hamnar i AP7 Såfa automatiskt. AP7 Såfa är en kombination av Sjunde AP-fondens AP7 Räntefond och AP7 Aktiefond.  

Källa: AP7, Pensionsmyndigheten 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer