Cannabisarbetare i Kalifornien visar blomsterknoppar från cannabis. Foto: AP/Richard Vogel

Statliga pensionsjätten AP7 svartlistar cannabisbolag

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga pensionsjätten AP7 har svartlistat två cannabisbolag bland deras aktier. Men de svartlistar endast cannabisbolag som tillhandahåller cannabis för nöjesbruk, det gäller dock inte företag som tillverkar eller säljer cannabis för medicinskt bruk.

Över fyra miljoner svenska pensionssparare har blivit delägare i cannabisaktier. Det efter att den statliga AP7-fonden investerat i två kanadensiska cannabisbolag – trots att AP-fondernas Etikråd har rekommenderat uteslutning av de båda cannabisbolagen.

Det rapporterade SVT Nyheter i april efter uppgifter från svenska Drugnews , som drivs i samarbete med bland andra Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

Nu har AP7-fonden beslutat att svartlista två kanadensiska cannabisbolag: Aurora Cannabis och Canopy Growth, enligt bolagets pressmeddelande.

– Vi har en process där vi går igenom vår portfölj två gånger per år där vi försöker identifiera bolag i vår portfölj som har agerat i strid mot internationella konventioner som Sverige har undertecknat, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på AP7-fonden.

Nöjescannabis

Men det är endast företag som tillhandahåller så kallad ”recreational cannabis” som svartlistas.

– Vi gör gör en skillnad mellan nöjesbruk och medicinskt bruk av cannabis, säger Johan Florén.

Har ni innehav i cannabisbolag som tillhandahåller cannabis för medicinskt bruk?

– Det vet jag inte. Vi har inte gjort den kontrollen. Man kan tänka sig att det finns läkemedelsbolag som använder sådana substanser i läkemedel.

Lång lista

Den 18 juni 2019 finns 71 företag på den statliga pensionsjättens svarta lista.

Brookfield Asset Management är ett av de nya bolagen på listan. Det svartlistas för involvering i kärnvapen.  Evergy Inc. är nu på listan för att bolaget agerar i strid med Parisavtalet genom att motverka klimatlagstiftning i USA, uppger AP7.

Posco samt Posco International svartlistas för kränkningar av arbetares rättigheter i Turkiet. Rosneft Oil svartlistas för kränkningar av miljönormer i samband med oljeutvinning i Ryssland.

Snabba nakotikaklipp

Under slutet av 2017 rusade cannabis bolagens aktiekurser flera hundra procent och drog till sig ett allt större intresse bland svenska investerare. På kort tid hade flera kanadensiska bolag blivit de mest ägda utländska aktierna hos vissa svenska nätmäklaren för att sedan rasa igen.

I Sverige klassas cannabis som narkotika och är olagligt. Undantaget är cannabis för medicinskt bruk under förutsättning att Läkemedelsverket har givit godkännande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.