De senaste månaderna har kursen för cannabisaktier stigit kraftigt. Foto: TT

Tusentals svenskar köper cannabisaktier

Uppdaterad
Publicerad

Cannabisaktier drar till sig ett allt större intresse bland svenska investerare. På kort tid har ett kanadensiskt bolag blivit en av de mest ägda utländska aktierna hos nätmäklaren Avanzas kunder. Bolaget är bara ett av flera som tillverkar den narkotikaklassade drogen vars aktier förmedlas i Sverige.

På mindre än tre månader har aktien från det kanadensiska bolaget Aurora Cannabis ökat med 348 procent. Bolaget producerar den i Sverige narkotikaklassade drogen cannabis. Under samma period har Stockholmsbörsen backat 1%.

– Man kan ha många moraliska och etiska betänkligheter. Bolagen är börsnoterade och legitima. Vår uppgift är att tillhandahålla värdepapper för våra kunder, säger Avanzas vd Rikard Josefson.

På topplistan

På fredagsmorgonen hade aktien 5.000 ägare hos Avanza. Av de utländska aktierna var det den femte mest ägda aktien hos nätmäklaren. Amerikanska Apple och elbilstillverkaren Tesla är bara något större, sett till antalet aktieägare hos Avanza. De förmedlar nu aktier till sex kanadensiska cannabisbolag.

– Det finns ett intresse från våra sparare och det är det vi ser nu. Marijuana-användning och försäljning blir ju laglig i fler delstater och det sprider sig. Det är klart att företag som sysslar med den typen av produkter ser en växande marknad, säger Rikard Josefson.

Förbjudet i Sverige

Enligt tidigare uppgifter i media väntas Kanada legalisera cannabis i sommar. Nu används det endast i medicinskt syfte i Kanada. Men det går alltså att köpa och sälja aktierna i Sverige.

– Vi lever i en tid med investerare som är lottköpare. Man kan bli väldigt rik på kort tid, men man kan förlora allt, säger Pehr Wissén ekonomisk doktor vid Stockholms handelshögskola.

Miljardmarknad

2016 värderade revisionsforman Deloitte att en legalisering av cannabis i Kanada är värd minst 4,9 miljarder amerikanska dollar om året. Det är i nivå med spritförsäljningen i landet. Och när revisionsfirman inkluderade verksamheter som kan dra nytta av cannabisförsäljningen, till exempel säkerhet och transporter så är det betydligt större belopp.

– Illegal droghantering är en stor bransch. Om delar av den blir legal handlar det om mycket pengar, säger Pehr Wissén, vid Handelshögskolan i Stockholm.

Cannabis Wheaton Income Equity: +483%

Aurora Cannabis: +348%

Cannabis Wheaton Income Corp: +193%

Supreme Cannabis Company: +106%

Harvest One Cannabis: 89%

Delta 9 Cannabis: +4%

Källa: Avanza

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer