Jale Poljarevius, underrättelsechef region mitt, i Veckan med Camilla och Leif GW

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens karta: Här finns männen som kan bli kvinnomördare – får hembesök av polisen. Foto: SVT/Veckan med Camilla och Leif GW

Polisen har identifierat 544 potentiella mördare

Publicerad

I arbetet med att förebygga mäns våld mot kvinnor har polisen identifierat 544 så kallade högriskaktörer i hela Sverige.

– De här personerna tenderar och skulle kunna utöva så pass farligt våld att de skulle kunna ta livet av sin partner, säger Jale Poljarevius, nationell chef över operation Beta, i Veckan med Camilla och Leif GW.

Strypvåld, missbruk eller graviditet. Det är några av de faktorer som gör att en person kan anses vara en högriskaktör, alltså att det finns en risk för att han ska mörda sin partner.

Med hjälp av en lista på riskfaktorer har polisen kartlagt sådana individer Sverige. I mars 2025 hade de identifierat 544 högriskaktörer för relationsvåld och 316 potentiella serievåldtäktsmän, enligt uppgifter till Veckan med Camilla och Leif GW.

Hot om självmord är en riskfaktor

– Det som är det mest kritiska är om man uttrycker suicid, att ‘jag kommer att ta livet av mig om du lämnar mig’. Men det finns många fler faktorer, säger Jale Poljarevius, chef för insatsen som kallas för operation Beta.

Kartläggningen bygger på olika informationskällor inom polisen, från polisanmälningar och förundersökningar, till underrättelseinformation och tips.

Se hela Veckan med Camilla och Leif GW på SVT Play eller i SVT1 från klockan 19:00.

Riskfaktorer

Här är några av de faktorer som gör att en person kan anses i riskzonen för att utöva våld mot sin partner:

Kontrollerande beteende/svartsjuka

Allvarligt och/eller upptrappat våld

Misstänkt tillgång till vapen

Förekomst av strypvåld

Överträdelse av kontakförbud

Kännedom om eller uttalad suicid från våldsutövaren

Psykisk ohälsa/missbruk

Pågående separation/uppbrott/vårdnadstvist

Hedersnormer

Kriminell belastning

Målsägandens rädsla

Graviditet

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.