90 procent av den ryska oljan till EU ska ha stoppats innan slutet av åretn, enligt EU-kommissonens Ursula von der Leyen. Foto: Julien Warnand/EPA/TT

Stigande oljepriser efter EU:s stopp

Uppdaterad
Publicerad

Oljepriset klättrar uppåt efter EU:s beslut att stoppa större delen av sin import av rysk olja.

På tisdagsmorgonen har Nordsjöoljan stigit över en dollar och för första gången på två månader handlas ett fat för nästan 123 dollar. WTI-oljan har samtidigt stigit tre dollar och handlas för 118 dollar.

Höjningen av oljepriserna riskerar att spä på en redan hög inflation, samt sätta ytterligare press på centralbankerna att strama åt penningpolitiken för att stävja inflationen.

EU:s oljestopp innebär att drygt två tredjedelar om den ryska oljeimporten stoppas omedelbart, enligt rådsordförande Charles Michel och 90 procent av den ryska oljan ska ha stoppats vid ”slutet av året”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.