AMF har tidigare krävt en oberoende utredning och dagens utredning om Swedbank var inte tillräckligt klargörande. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT, Tomas Oneborg / SvD /TT

Storägarna AMF och Alecta om utredningen: ”Vi är inte nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsjättarna Alecta och AMF, som är bland Swedbanks största ägare, är missnöjda med utredningen av misstänkt penningtvätt i banken. Båda kräver större öppenhet från Swedbank i det fortsatta utredningsarbetet.

Pensionsbolaget AMF anser att fredagens rapport är ett första steg för att besvara de mest ”akuta anklagelserna” mot Swedbank.  De anser att det är viktigt att Finansinspektionen får möjlighet att granska saken vidare, och att banken samarbetar fullt ut med dem och andra myndigheter.

”Vi hade dock förväntat oss mer och vår bedömning är att det krävs mer för att stärka förtroendet för banken. Vi är inte nöjda med beskedet att den fortsatta processen inte ska redovisas så öppet som möjligt.” skriver AMF i ett pressmeddelande.

Swedbank och penningtvätten

Oberoende utredning

AMF har tidigare krävt en oberoende utredning och dagens utredning om Swedbank var inte tillräckligt klargörande. Det krävs större öppenhet, anser AMF.

”Vi kommer därför fortsätta verka för mer transparensen och öppenhet, för att därigenom öka förtroendet för banken, och för att stänga utestående frågor.” anser AMF.

Alecta kritiskt

Pensionsbolaget Alecta som är en ännu större ägare anser att det behövs en grundligare utredning. De kräver också större öppenhet av Swedbank.

”I det läge Swedbank befinner sig i behöver vi som ägare och allmänheten högsta möjliga transparens. Varken rapporten som presenterades i morse eller den föreslagna fortsättningen lever upp till våra förväntningar. Det behövs en grundligare genomlysning för att återställa förtroendet för banken”, skriver Alecta i sin kommentar.

Alecta påpekar att Swedbanks egna interna utredning hösten 2018 inte fanns med som underlag i FRA-utredningen som blev offentlig på fredagen.

”Den interna utredningen finns dock med som underlag i Finansinspektionens granskning. Därför är det nu viktigt att Finansinspektionen kan presentera sin granskning så fort som möjligt.” uppger Alecta.

SVT:s avslöjande

I utredningen har Swedbank låtit en extern konsultfirma gå igenom de 50 kunderna i Uppdrag gransknings avslöjande i SVT.

Swedbanks styrelse har uttalat sitt fortsatta förtroende för Swedbanks vd Birgitte Bonnesen, enligt ett pressmeddelande.

Fakta: Största ägarna

Ägare Aktieinnehav, %

Sparbanksgruppen 10,7

Folksam 7,0

Alecta 4,8

Swedbank Robur fonder 4,7

AMF 4,4

Sparbanksstiftelser 3,4

Blackrock 2,6

Vanguard 2,6

Norges Bank 2,2

Källa: TT/Swedbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet