Underhuset i brittiska parlamentet har beslutat att Caymanöarna och andra brittiska skatteparadis ska öppna sina bolagsregister. Foto: AP/TT

Storbritannien på väg att öppna sina skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

Några av världens hemligaste skatteparadis kan tvingas öppna sina bolagsregister. Brittiska underhuset har beslutat kräva att skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Cayman-öarna senast 2020 ska föra offentliga register på vilka personer som har bolag där.

– Det här är jättebra.  Det kommer förbättra möjligheterna att hitta pengar som är undangömda antingen via organiserad brottslighet eller via skatteflykt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Journalistnätverket ICIJ:s avslöjanden i Paradisläckan och Panamadokumenten har visat hur utbrett det är att företag, makthavare,  högt uppsatta personer och brottslingar använder skatteparadis för att minska eller fly från sina skatter.

Panama-dokumenten

Cirka tio procent av världens BNP ligger gömt i skatteparadis, enligt den välrenommerade franske ekonomiprofessorn Gabriel Zucman.

Viktiga finansiella centrum

De brittiska skatteparadisen som Caymanöarna och Jungfruöarna är viktiga finansiella centrum, både för privatpersoner och företag som sysslar med avancerad skatteplanering, och för skattesmitare och organiserad brottslighet som försöker gömma pengar.

Professor Daniel Waldenström vid Paris School of Economics, som studerat internationell skatteflykt, säger att det har extra stor betydelse att just Storbritannien tar detta steg.

– Storbritannien är sedan 100 år västvärldens finansiella centrum, och att man nu tar ett viktigt steg för att täppa till möjligheten att gömma pengar, sänder viktiga politiska signaler  till andra länder om att skriva på avtal om öppenhet och informationsutbyte, säger han.

Ministern: Hoppas fler följer

– Jag hoppas att fler skatteparadis följer efter nu, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I Panama-dokumenten fanns enligt Transparency International hälften av de uppmärksammade bolagen i Brittiska Jungfruöarna. SVT kunde i arbetet med läckan avslöja flera bolag där.  Bland annat hade den isländske statsministern Sigmundur David Gunnlaugsson, som tvingades avgå efter SVTs avslöjande, bolag i just Brittiska Jungfruöarna.  

Förra försöket misslyckades

I Storbritannien försökte den konservativa regeringen under David Cameron redan 2013 tvinga fram större öppenhet från de skatteparadis som står under brittisk kontroll, men arbetet stannade av.

Men nu har en majoritet i parlamentets underhus tvingat fram lagstiftning om öppna bolagsregister i Storbritanniens 14  utomeuropeiska territorier.

Lagstiftningen kommer formellt inte gälla de gamla kronkolonierna, Isle of man, Jersey och Guernsey, men från parlamentet hoppas man att den politiska pressen skall göra att även dessa öppnar upp sina bolagsregister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet