Storförlust för Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson redovisar en förlust före skatt på 1.17 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2.2 miljarder kronor motsvarande period 2016. När börsen öppnade i dag rasade Ericssons aktie med 8 procent direkt.

Nu ska arbetet med att minska kostnaderna intensifieras, enligt vd Börje Ekholm.

– Vi måste spara minst 10 miljarder till mitten av nästa år, säger han till SVT Nyheter.

Ericsson redovisar en miljardförlust, och kvartalsresultatet var sämre än analytikerna hade väntat sig.

Nu vill vd Börje Ekholm på sikt skapa ett starkare bolag genom att fullfölja den strategi som bolaget lade under andra kavrtalet.

– Vi ska återkomma som ett ledande teknologiföretag och bli ett starkt bolag bortom 2018. Det handlar om att investera i forskning och utveckling samtidigt som vi har behov att effektivisera vårt bolag, säger Börje Ekholm.

Ska spara 10 miljarder

Förlusten innebär att företaget måste ställa krav på fortsatta investeringar i Sverige enligt Börje Ekholm. Men för att finansiera investeringar och återställa lönsamheten krävs även en effektivisering av verksamheten.

– Vi måste spara minst 10 miljarder till mitten av nästa år, säger Börje Ekholm

Ericsson redovisar en förlust före skatt på 1,2 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2,2 miljarder kronor motsvarande period 2016.

– Det här är ett jobbigt kvartal och lönsamheten har inte varit tillfredsställande. Nu har vi lanserat en ny och fokuserad strategi och påbörjat genomförandet av den, men det kommer att ta tid. Vår ambition är att vara betydligt starkare under 2018, fortsätter Ekholm.

Sämre än väntat

Omsättningen uppgick till 49,9 miljarder kronor, jämfört med 54,1 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet var minus 1,2 miljarder kronor, jämfört med en vinst på 2,8 miljarder kronor förra året. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på minus 244 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

För omsättningen var snittprognosen 50,5 miljarder kronor.

LÄS MER: Ericssons ordförande slutar

Fler risker

Ericsson fortsätter att bedöma riskexponeringen i pågående avtal, och bolaget ser en ”ökad risk för ytterligare marknads- och kundprojektsjusteringar”, enligt rapporten. Det skulle enligt vd:n kunna ge en negativ påverkan på resultatet om uppskattningsvis 3 till 5 miljarder kronor under de kommande 12 månaderna.

Ericssons bruttomarginal har sjunkit till 27,9 procent, från 32,3 procent för ett år sedan. Omsättningen för Ericssons största affärsområde Networks sjönk med 8 procent till 36,8 miljarder kronor. Rörelsemarginalen sjönk från 12 till 7 procent. För IT och cloud ligger rörelsemarginalen på minus 26, ett tapp från minus 13 procent i fjol.

LÄS MER: Ericsson flaggar för strukturförändring

Den strategi bolaget lagt ska långsiktigt göra Ericsson starkare som ett teknikdrivet företag, med nya produkter som ska öka lönsamheten.

– Vi har fått en stororder från Vodafone i England, så vi är tilltagande konkurrenskraftiga, säger Börje Ekholm.

Varför bolaget gått med förlust under andra kvartalet 2017 beror på fleras saker enligt Börje Ekholm. Bland annat är Ericssons kunder försiktiga med investeringar samt att marknaden för radio krymper.

– Vårt kortsiktiga resultat påverkas såklart av omvärlden, vi måste snabba på de effektiviseringsplaner som vi lagt fram.

2018 tror Börje Ekholm att Ericsson kan visa plusresultat igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.