Ericssons resultatförsämring förklaras till största delen av avsättningar och nedskrivningar. Foto: TT

Ericsson flaggar för strukturförändring

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson redovisar en väntad förlust före skatt på 12,8 miljarder kronor för första kvartalet i år. Företaget flaggar nu för en strukturförändring. ”Det befintliga kostnads- och effektivitetsprogrammet ger inte tillräckliga effekter”, säger koncernchefen Börje Ekholm.

Förlusten före skatt på 12,8 miljarder kan jämföras med vinsten på 3 miljarder kronor motsvarande period 2016.

”Vårt resultat under det första kvartalet är otillfredsställande”, skriver Ericssons koncernchef Börje Ekholm i en kommentar.

Omsättningen uppgick till 46,4 miljarder kronor, jämfört med 52,2 miljarder kronor ett år tidigare.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att resultatet före skatt skulle landa på en förlust på 12,6 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning. För omsättningen var snittprognosen 47,2 miljarder kronor.

Inte nöjd

Börje Ekholm är inte nöjd med bolagets kostnadsstruktur.

”Framöver kommer vi att fokusera på strukturella förändringar som kommer att skapa långvarigt förbättrad effektivitet och ett mer konkurrenskraftigt kostnadsläge”.

Han ser samtidigt behov av att öka investeringarna inom vissa kärnområden, för att utveckla produktportföljen.

För helåret räknar Ericsson med omstruktureringskostnader på 6–8 miljarder kronor, varav 1,7 miljarder togs under första kvartalet.

Samtidigt blöder Ericsson svårt på andra håll.

”Med anledning av negativ utveckling sent under kvartalet relaterat till vissa kundavtal gjordes avsättningar och justeringar på minus 8,4 miljarder kronor, varav cirka 5,8 miljarder kronor uppskattas påverka kassaflödet negativt under flera år”, skriver koncernchefen.

”Intressant att se”

I samband med att kvartalsrapporten presenterades flaggade Börje Ekholm för att det kan krävas ytterligare strukturella förändringar för att bryta trenden.

SVT Nyheters ekonomikommentator Johanna Cervenka säger att det kan innebära ytterligare personalminskning eller att delar av verksamheten säljs ut.  

– Det ska bli intressant hur han hanterar det, säger Cervenka. 

Nedskrivningar

Ericssons resultatförsämring förklaras till största delen av avsättningar och nedskrivningar. Rörelseresultatet exklusive engångsposter blev en vinst på 1,1 miljarder kronor, mot 4,1 miljarder under första kvartalet 2016.

Avsättningar och justeringar relaterat till vissa kundavtal uppgick till 8,4 miljarder och nedskrivningar på tillgångar uppgick till 3,3 miljarder kronor under första kvartalet. Därtill kommer omstruktureringskostnader på 1,7 miljarder kronor, vilket meddelades redan i mars.

Analytiker hade räknat med engångsposter på 11,4 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.