Leif Johansson har varit styrelseordförande sedan 2011. Foto: TT

Ericssons ordförande slutar

Uppdaterad
Publicerad

Ericssons styrelseordförande Leif Johansson meddelar att han inte ställer upp till omval på årsstämman 2018. Valberedningen har inlett arbetet med att hitta en ersättare – ”en bra ordförande”, säger Ericssons nya storägare Christer Gardell.

”Bolaget har nu kommit in i en ny fas med fokus på genomförande, och även med en ny ägarkonstellation. Det är rimligt att låta ägarna gemensamt föreslå ordförande och jag vill i god tid meddela att jag inte ställer upp till omval”, säger Leif Johansson i pressmeddelandet.

Riskkapitalfonden Cevian, med finansmannen Christer Gardell i fronten, har seglat upp som största ägare i Ericsson sett till kapital.

-Jag respekterar Leifs beslut att inte ställa upp för omval när Ericsson går in i en ny fas. Nu gäller det att se framåt och hitta en ny ordförande, säger Christer Gardell.

Har du och Johansson haft möten?

– Det vill jag inte kommentera, säger Gardell.

Vad vill du se hos den nya ordföranden?

– En bra ordförande, säger Christer Gardell.

Till DN säger Leif Johansson att den ”nya ägarkonstellationen” är ett skäl till att han inte ställer upp till omval. Men ingen ska ha uttalat direkt till honom att han bör lämna.

– Jag kan bara referera till de uttalanden som förekommit i medierna. Mitt mål är att bolaget ska få en ordförande som alla ägare kan ställa sig bakom, säger Leif Johansson till DN.

LÄS MER: Pressat Ericsson försöker vända krisen

Oväntat besked

Leif Johansson har ifrågasatts från flera håll under en längre tid men att han lämnar nu är oväntat, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Johanssons dagar var nog räknade. Det var många som ifrågasatte att han skulle sitta kvar som ordförande. Men det gick nog snabbare i och med att Christer Gardell har tagit den här positionen. Jag tror Gardell vill visa att han är en aktivist som vill visa att det händer saker, säger han.

LÄS MER: Ericsson – vägen till en global jätte

Oklart vem som tar över

Vem som kommer att ta över som ordförande är oklart men klart är att Christer Gardell kommer ha mycket att säga till om, enligt Joakim Bornold.

– Det finns jättemånga namn som figurerat. Jag skulle gissa på ett utländskt namn som ordförande, att man den här gången väljer att plocka in någon med stor erfarenhet. Jag tror man vill ha någon med ett stort kontaktnät, för mycket inom Ericsson är nog till salu, säger han.

Det har ryktats om att Ericssons medieverksamhet kan komma att säljas och Joakim Bornold tror att det kommer hända mycket inom Ericsson framåt.

Investmentbolaget Investor är fortfarande röstmässigt största ägare i Ericsson. Bolaget kommentar Johanssons besked till TT:

”Leif har stått för viktig kompetens och kontinuitet i Ericsson, inte minst i den utmanande period då bolaget stod inför ett vd-byte och en förändrad strategisk inriktning. Med en ny strategi och med Börje Ekholm som vd anser vi att goda förutsättningar finns för att realisera bolagets långsiktiga potential”, skriver Johan Forssell, vd i Investor, i en kommentar till TT.

I en kommentar till Svenska Dagbladet skriver Christer Gardell att Ericsson är på väg in i en ny fas och att han respekterar Johanssons val att inte ställa upp för omval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.