I veckan presenterade Statistiska centralbyrån (SCB) en ny BNP-statistik som beskrevs som den djupaste nedgången sedan pandemivåren 2020. Nu meddelar SCB att man gjort fel gällande senaste BNP-statistiken. Foto: Christine Olsson / TT

Stort fel – BNP-utfall korrigeras av SCB

Uppdaterad
Publicerad

Statistiska centralbyrån (SCB) meddelar att man gjort fel gällande senaste BNP-statistiken. Tidigare i veckan angavs BNP-utvecklingen för det fjärde kvartalet ligga på -0,9 procent, jämfört med föregående tremånadersperiod. Nu korrigeras siffran till –0,2 procent.

I veckan presenterade SCB en ny BNP-statistik som beskrevs som den djupaste nedgången sedan pandemivåren 2020.

Nu meddelar SCB att det blivit fel och ändrar siffran från –0,9 till –0,2 procent.

Det är en sent inkommen uppdatering av en uppgift avseende utrikeshandeln som ligger bakom uppdateringen av siffrorna, enligt Jessica Engdahl, chef på sektionen för produkträkenskaper på SCB.

– Vi bedömde att storleken på uppdateringen var så pass stor att det motiverade en ny publicering där vi tar in den uppgiften, säger hon till TT.

”Ger inte en väsentligt annan bild”

När det gäller säsongsrensade värden gör man en ändring från tidigare –0,9 procent till –0,5 procent.

– Det ger inte en väsentligt annan bild av ekonomin, men det är en betydligt mindre minskning än det som vi gick ut med i tisdags.

TT: Är det en tillräckligt stor ändring för att olika prognoser kan komma att ändras?

– Det är svårt för oss att svara på, men det var utifrån sådana tankar som gjorde att vi kände att det ändå var befogat att publicera om, säger Jessica Engdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.