Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blir lite förvånad” – hör Nordeas chefekonom Annika Winsths (vänster) reaktion efter Svantessons pressträff. Swedbanks privatekonom Arturo Arques till höger i bild. Foto: SVT

Ekonomer: Svantesson för optimistisk – vissa stöd behövs

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen höll finansminister Elisabeth Svantesson pressträff om det ekonomiska läget. Nordeas chefsekonom Annika Winsth tycker att regeringen är alldeles för optimistisk i sin beskrivning av det ekonomiska läget och är tveksam till de hårda orden om inflationsbekämpning.

– Det bekymrar mig, de har litegrann fel fokus.

Winsths bild är att konjunkturen är betydligt svagare i dag än tidigare och att företagen är pressade. Därmed kommer inflationen vika så småningom, men det dröjer.

– Jag blir lite förvånad av att finansministern hakar på riksbankschefen med att uppmana, indirekt hota, företagen att inte höja priserna mer än de behöver. De har inte örat mot rälsen.

”Vissa behöver stöd”

Enligt Winsth kommer det gå såpass illa för svensk ekonomi att Riksbanken behöver sänka räntan i början av nästa år. Därför borde man flagga för det och på så sätt ge en signal om att trycket kommer lätta.

Däremot håller hon med finansministern om att breda stöd till hushållen inte vore rätt just nu.

– Samtidigt finns det hushåll som inte har mat på bordet och inte har råd att värma upp sina bostäder. De måste få stöd.

Enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques presenterade finansministern egentligen inga överraskningar på sin pressträff. Han hade hoppats på åtminstone någon nyhet, inte minst för hårt pressade hushåll.

– Sällan eller aldrig har den försämrade köpkraften påverkat så många, så mycket, på så kort tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi stöttar men kan inte kompensera för allt” – finansminister Elisabeth Svantesson (M) om läget för svensk ekonomi. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.