Huawei är världens näst största tillverkare av smartphones. Foto: TT

Storvarsel från Huawei i USA

Publicerad

Kinesiska Huawei har sagt upp mer än två tredjedelar av de anställda på Futurewei Technologies, koncernens forskningsverksamhet i USA.

Beslutet är en konsekvens av att Huawei sedan i maj i år har svartlistats av USA, vilket innebär att amerikanska teknikföretag inte får göra affärer med bolaget utan explicit tillstånd.

Förbudet omfattar även Futurewei, med omkring 850 anställda i Silicon Valley, Chicago och Dallas, som till följd av svartlistningen inte längre får exportera känslig teknik till moderbolaget i Kina.

Huawei är världens största tillverkare av telekomutrustning.

Den brittiska regeringen har samtidigt beslutat att skjuta upp beslutet om kinesiska Huawei ska få vara med och bygga nästa generations mobilnät, kallat 5G, i Storbritannien.

Den brittiska IT-ministern Jeremy Wright hänvisar till att man vill ha klarhet kring konsekvenserna av USA:s åtgärder mot Huawei innan beslutet fattas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.