Foto: TT

Kinesisk teknikjätte stämmer amerikanska staten

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska Huawei stämmer USA och bestrider en ny del av landets försvarslagstiftning som begränsar Huaweis verksamhet på amerikansk mark.

”Den amerikanska kongressen har vid ett flertal tillfällen misslyckats med att presentera bevis som stödjer restriktionerna på Huaweis produkter”, säger Guo Ping, Huaweis styrelseordförande, under en presskonferensi i Shenzhen.

Stämningen kommer i samband med USA:s försök att övertyga andra västländer att stänga ute Huawei från telekommarknaden och samtidigt som företagets finanschef Meng Wanzhou riskera att utlämnas till USA efter brottsanklagelser mot landets Iransanktioner.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

”Den här bojkotten är inte bara fruktansvärd, den förhindrar också Huawei att delta i en rättvis konkurrens, som i slutändan skadar amerikanska konsumenter. Vi ser framemot rättens dom, säger Guo Ping”, rapporterar Reuters.

Vill bli störst på 5G

Det privatägda kinesiska teknikföretaget väljer nu att på laglig väg bemöta de amerikanska försöken att stoppa Huaweis ambitioner att bli störst inom 5G-nätetets utbyggnad.

Enligt företagets argument för att man inte kommer bistå kinesiska staten med känslig data finns en lag från 2017 i Kina som kräver samarbete med länders underrättelseverksamhet.

Huaweis grundare Ren Zhengfei har tidigare sagt att företaget i egenskap av att vara världens största tillverkare av telekomutrustning, aldrig har eller kommer att dela med sig av data med den kinesiska staten.

Gua Ping, styrelseordförande för Huawei meddelade på en presskonferens i Shenzhen i Kina att företaget lämnat in en stämningsansökan mot den amerikanska staten. Foto: Reuters/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet