Kinesiska teknikbolaget Huaweis finanschef Meng Wanzhou kan inom kort vara på väg att utlämnas till i USA. Foto: Darryl Dyck / AP / TT

Kina om Huawei-åtalet i USA: ”Orimligt undertryckande”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s ”orimliga undertryckande” av kinesiska företag måste upphöra. Så lyder reaktionen från Kina efter att USA:s justitiedepartement annonserat åtalet mot telekomjätten Huawei.

Amerikanska myndigheter har nu formellt lämnat in en ansökan till Kanada om att få Huaweis finanschef, Meng Wanzhou, utlämnad. Det bekräftade kanadensiska justitiedepartementet sent på måndagen, enligt CBC. Beskedet kommer efter att USA:s justitiedepartement under måndagen annonserat ett omfattande åtal mot den kinesiska telekomjätten.

Kina ser det presenterade åtalet som djupt bekymmersamt, rapporterar AP. Landets utrikesdepartement uppmanar USA att sluta upp med vad man kallar för ”orimligt undertryckande” av kinesiska företag, som exempelvis Huawei.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Misstänks ha vileslett banker

I ett uttalande säger nekar Huawei till att ha gjort sig skyldig till något av det som framförs i det amerikanska åtalet. Enligt de amerikanska federala åklagarna är finanschefen Meng Wanzhou misstänkt för att ha vilselett amerikanska banker om Huaweis affärer i Iran.

Huawei ska ha använt ett skalbolag i Hongkong för att sälja utrustning i Iran i strid med de amerikanska sanktionerna.

Meng Wanzhou är för närvarande i Vancouver, släppt mot borgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet