Foto: TT

Telekomjätten Huawei åtalas i USA

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska justitiedepartementet åtalar den kinesiska telekomjätten Huawei, två dotterbolag och finanschefen Meng Wanzhou. I det tretton punkter långa åtalet finns misstankar om bankbedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran.

– Dagens åtal är en varning om att FBI inte tolererar att företag bryter mot lagen, förhindrar rättvisan eller äventyrar nationens säkerhet, säger FBI-chefen Christopher Wray på en presskonferens.

I ett separat åtal anklagas Huawei för att ha försökt att stjäla företagshemligheter från amerikanska konkurrenten T-Mobile.

Christopher Wray förklarar att flera års utredningsarbete ligger bakom de båda åtalen.

– Anklagelserna blottlägger Huaweis fräcka och envisa försök att utnyttja USA:s företag och finansiella institutioner, och hota den fria och rättvisa globala marknaden.

Har begärts utlämnad

Finanschefen Meng Wanzhou – som också är dotter till Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei – greps i Vancouver i Kanada i december, när hon skulle byta flyg. Gripandet skedde på begäran av USA.

Enligt de amerikanska federala åklagarna är Meng Wanzhou misstänkt för att ha vilselett amerikanska banker om Huaweis affärer i Iran.

Huawei ska ha använt ett skalbolag i Hongkong för att sälja utrustning i Iran i strid med de amerikanska sanktionerna.

Meng Wanzhou är kvar i Vancouver i väntan på att en domstol ska behandla USA:s begäran om att få henne utlämnad.

Ambassadör avskedad

Vita huset vill stoppa amerikanska företag från att köpa komponenter från Huawei och uppmanar sina allierade att bojkotta bolagets teknik i framtidens mobilnät. Bland annat Australien, Frankrike, Kanada, Polen och Tyskland har eller överväger att vidta åtgärder mot det kinesiska bolaget.

Kanada har avskedat sin ambassadör i Kina, John McCallum, efter att denne kritiserat USA:s begäran om att Kanada ska utlämna Meng Wanzhou.

Ren Zhengfei har förnekat att Huawei spionerar eller samlar in information för den kinesiska statens räkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.