Kinesisk polis patrullerar utanför den kanadensiska ambassaden, torsdagen den 13 december. Foto: Greg Baker

Konflikten mellan Kanada och Kina – bakgrunden

Uppdaterad
Publicerad

Tre kanadensare har gripits i Kina och Kanada har gripit en kines.

SVT Nyheter reder ut bakgrunden till det öppna brev som över hundra internationella forskare och före detta toppdiplomater undertecknat, där de kräver att två av kanadensarna friges omedelbart.

Den kanadensiska ex-diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor greps i december 2018. Kina hävdar att de deltagit i aktiviteter som kan skada rikets säkerhet.

I ett öppet brev skriver 143 internationella forskare och ex-diplomater att Michael Kovrig regelbundet träffade kinesiska tjänstemän och forskare för att förstå Kinas position bättre när det gäller viktiga internationella frågor.

Dump av en video med den före detta diplomaten Michael Kovrig den 28 mars 2018. Han arbetade åt International Crisis Group innan han greps i Kina. Foto: AP

Michael Spavor uppges ha ägnat sin tid åt att bygga relationer mellan Nordkorea, Kina, Kanada och annorstädes, skriver de.

”Dessa möten och utbyten är grunden för seriös forskning och diplomati i världen, vilket inkluderar kinesiska forskare och diplomater. Emellertid skickar herr Kovrigs och herr Spavors häktning ett budskap att den sortens konstruktiva arbete är ovälkommet och till och med riskabelt i Kina”.

Den kanadensiske affärsmannen Michael Spavor den 2 mars 2017 i samband med en Skype-intervju i Yangi i Kina. Foto: IAP

Huaweis finanschef

De två kanadensarna greps ett par dagar efter att Kanada gripit en av telekomjätten Huaweis absolut högsta chefer, finansdirektören Meng Wanzhou, som även är vice styrelseordförande i Huawei och dotter till grundaren.

USA vill att Meng Wanzhou utlämnas.

Huaweis finanschef Meng Wanzhou när hon lämnar sitt hem i Vancouver i Kanada den 12 december 2018. Foto: Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP

Dödsdomen

Efter gripandet av de två kanadensarna avkunnade en kinesisk domstol ett dödsstraff mot en tredje kanadensare.

Dödsstraffet uppfattas i västliga länder som ett svar på gripandet i Kanada av Huaweis finanschef. Den tredje kanadensiska mannen uppges att ha försökt smuggla över 200 kilo narkotika från Kina. Mannen nekar till anklagelserna.

Den tredje kanadensaren nämns inte i det öppna brevet som publicerades i måndags.

Den dödsdömde kanadensaren i kinesisk domstol. Foto: Reuters/TT

Kina-ambassadören avgår

Efter att den diplomatiska krisen mellan Kanada och Kina eskalerat sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att landets ambassadör i Kina, John McCallum avgår. Beskedet kom i lördags mitt under den diplomatiska krisen mellan de båda länderna.

Kina-ambassadören John McCallum har tidigare kritiserat USA:s begäran om att Kanada ska lämna ut teknikjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou.

Kallt tekniskt krig

Den diplomatiska krisen mellan länderna, som beskrivs som den svåraste på flera decennier, tog fart i november 2018 då det framkom uppgifter om att USA ville övertyga internetleverantörer i ”allierade och vänligt sinnade” länder att undvika telekommunikationsutrustning från kinesiska Huawei, som är världens nästa största telekombolag.

Det uppgavs vara amerikanska regeringstjänstemän som hade informerat ett antal länder, där Huawei-utrustning används, om att USA ser risker med cybersäkerheten.

Vissa, ej namngivna tjänstemän i den amerikanska administrationen, uppgav då att kampanjen var en del av ett bredare tekniskt kallt krig mellan USA och Kina.

SVT Nyheter söker Kinas ambassad i Stockholm för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.