På fredag kommer en domstol att avgöra om Meng Wanzhou ska utlämnas till USA. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Huawei-chef gripen i Kanada – Kina protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Telekomjätten Huaweis finanschef har gripits i Kanada på USA:s begäran. USA menar att företaget är ett säkerhetshot och har krävt att allierade bojkottar det. Nu protesterar Kina mot gripandet.

Meng Wanzhou är finanschef på telekomjätten och även dotter till företagets grundare Ren Zhengfei.

Kan utlämnas till USA

Meng Wanzhou greps på USA:s begäran i Vancouver, i Kanada i lördags enligt justitiedepartementet i Kanada, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. På fredag kommer en domstol att avgöra om hon ska utlämnas till USA.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Kinesiska Huawei anklagas för att bryta mot USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea. Dessutom har amerikanska regeringstjänstemän informerat ett antal länder där Huawei-utrustning används i stor utsträckning om att USA ser risker med cybersäkerheten och krävt att allierade bojkottar företaget.

Kina kritiserar

I en kommuniké från Kinas ambassad i Ottawa protesterar Kina nu mot gripandet och manar både Kanada och USA ”att omedelbart korrigera denna missgärning och återupprätta fröken Meng Wanzhous frihet”.

På fredag kommer en domstol att avgöra om Meng Wanzhou ska utlämnas till USA. Foto: Huawei

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet