Facebook uppger att avtalet med Huawei ska avslutas inom de närmaste dagarna. Foto: TT

Facebook delar data med kinesiska bolag

Uppdaterad
Publicerad

Facebook delar användardata med minst fyra kinesiska elektronikbolag, rapporterar amerikanska medier. Avtalen med bland andra telekomtillverkaren Huawei har funnits minst sedan 2010, enligt New York Times, som uppger att Huawei har pekats ut av amerikanska underättelsetjänsten som ett hot mot den nationella säkerheten.

Enligt Facebook har informationen som delats med Huawei lagrats på enskilda enheter, inte på Huaweis servrar. Informationen ska omfatta detaljerad information om både användarna och deras vänner, däribland religiös och politisk inriktning, arbete och utbildning och relationsstatus, skriver New York Times.

Facebook uppger att avtalet med Huawei ska avslutas inom de närmaste dagarna.

Cambridge Analytica och Facebook

Det var under tisdagen som Facebook berättade om avtalen, sedan demokraten Mark Warner i senatens underrättelsekommitté hade sagt att han såg en ”allvarlig fara” i att Facebook delar information med kinesiska elektroniktillverkare, skriver Bloomberg.

Oro över Huawei sedan tidigare

Enligt New York Times sade Warner att oron över Huawei funnits redan tidigare, sedan en rapport till kongressen 2012 visat på ”nära förbindelser mellan det kinesiska kommunistpartiet och tillverkare som Huawei”. I USA betraktas Huawei som ett möjligt verktyg för statligt spioneri, skriver MarketWatch.

Den republikanske senatorn John Thune, som leder kongressens handelskommitté, har krävt att Facebook ska informera kongressen om sina samarbetsavtal gällande användardata.

Francisco Varela, vice vd för Facebooks mobila partnerskap, säger enligt Bloomberg att ”Facebooks samarbeten med Huawi, Lenovo, Oppo och TCL kontrollerades från första början” och att Facebook godkänt de applikationer som dessa företag byggt.

Avtal med minst 60 tillverkare

New York Times rapporterade häromdagen att Facebook har avtal om att dela information med minst 60 elektroniktillverkare – bland dem Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft och Samsung. Avtalen med de kinesiska tillverkarna ingick som en del i en kampanj för att få fler att använda Facebook i mobilen, skriver NYT.

Tidigare i våras avslöjades att Facebook delat stora mängder användarinformation med företaget Cambridge Analytica, i många fall utan användarnas vetskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet