Ledamot efter ledamot ställde frågor till Zuckerberg om vilket ansvar Facebook har i falsk nyhetsspridning, nätmobbning, och användandet av falska konton. Därefter gav Mark Zuckerberg ett enda långt svar. Foto: TT

EU-ledamöterna ilsknade till när Zuckerberg gav svepande svar

Uppdaterad
Publicerad

Utfrågningen av Mark Zuckerberg i EU-parlamentet angående dataskandalen fick ett irriterat avslut. Flera ledamöter upplevde att Facebookgrundaren inte gav specifika svar på deras frågor.

Mark Zuckerberg mötte på tisdagskvällen EU-parlamentets ledamöter i Bryssel för att svara på frågor om vilka åtgärder som företaget har tagit efter skandalen med dataanalysföretaget Cambridgde Analytica.

Zuckerberg inledde förhöret med att be alla miljoner Facebook-användare om ursäkt och påpekade att människors säkerhet kommer före ekonomisk vinst.

– Under de senaste åren har det blivit uppenbart att vi inte har gjort tillräckligt för att förhindra att våra verktyg används för att orsaka skada, sa Mark Zuckerberg.

Se hela utfrågningen här – SVT sände direkt

Många frågor men bara ett svar

Ledamot efter ledamot ställde frågor till Zuckerberg om vilket ansvar Facebook har i falsk nyhetsspridning, nätmobbning, och användandet av falska konton.

Därefter gav Mark Zuckerberg ett enda långt svar. Han sa att de jobbar mer aktivt än tidigare med att stänga ned konton som inte har goda avsikter.

– Vi vill inte vara i ett läge där Facebook säger vad som är falskt eller sant. Vi arbetar med neutrala faktakontrollanter och vi är öppna med vilka de är, sade Zuckerberg.

Fler ledmöter blev irriterade

Han fick även frågan om företaget klarar av att leva upp till den nya datalagstiftningen GDPR som träder i kraft den 25 maj, och det lovade han att man skulle klara av.

När tiden för förhöret tog slut blev flera av ledamöterna irriterade när de inte fick specifika svar av Zuckerberg på sina frågor. Särskilt om varför företaget är ovilligt att tydliggöra hur deras algoritmer ser ut. Zuckerberg lovade att ge alla skriftliga svar på sina frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.