Facebooks vd Mark Zuckerberg förhörs för andra dagen i dag. Foto: TT

Zuckerberg i förhör om Facebook: Min egen data spreds till Cambridge Analytica

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks grundare, Mark Zuckerberg, är en av de 87 miljoner användare vars personliga data hamnade hos Cambridge Analytica. Det framkom när den 33-årige vd:n frågades ut i USA:s representanthus under onsdagen.

Klockan 16:00, svensk tid, inleddes förhöret i energi- och handelseutskottet i USA:s representanthus. I ett kort anförande kom den 33-årige Zuckerberg med en ursäkt som till stora delar var identisk med den som han gav inför senaten under tisdagen. Ursäkten handlade återigen om skandalen kring dataanalysföretaget Cambridge Analytica.

– Jag startade Facebook, jag driver det, och jag är ansvarig för vad som händer här, sade han.

Cambridge Analytica och Facebook

En bit in i förhöret fick Zuckerberg frågan av Anna Eshoo, demokratisk kongressledamoten från Kalifornien, om hans egen information spridits till Cambridge Analytica.

– Ja, svarade Facebook-grundaren kort.

”Inte undangömt bland inställningar”

Frågorna i representanthusets förhör handlade, precis som i senatsutskottet under tisdagen, om Facebooks ansvar kring den data, från omkring 87 miljoner användare som samlats in av Cambridge Analytica. Datan ska ha använts för att skicka material som förespråkade Donald Trump i det amerikanska presidentvalet till Facebook-användare.

I förhöret påpekade kongressledamöterna flertalet gånger att de upplever att Facebook-användare inte har tillräcklig kontroll över sin data på Facebook. Zuckerberg hävdade bestämt att de viss tillhandahåller den kontrollen.

– Varje gång någon väljer att dela någonting på Facebook... då finns där en kontroll. Precis där. Det är inte undangömt bland några inställningar någonstans, utan precis där, sade Mark Zuckerberg.

Svårt svara ja eller nej

Men när representanthusets Frank Pallone, demokrat från New Jersey, undrande om Facebook är redo att ändra grundinställningarna på det sociala nätverket fick Zuckerberg svårt att svara. Det blev aldrig något ja eller nej på frågan om Facebook är redo att minimera datainsamling ”i största möjliga mån”.

– Det här är en komplex fråga som förtjänar mer än ett svar med ett ord, sade Zuckerberg.

Pallone kallade svaret ”en besvikelse”.

”Internet blir allt viktigare”

Zuckerberg, klädd i mörk kostym och slips, inledde varje svar med ”kongressman” eller ”kongresskvinna”. Han fortsatte genom utfrågningen att envist försvara sitt företags policy.

I tisdags då Facebookgrundaren grillades i fem timmar uttryckte han också öppenhet för viss reglering, men varnade också för att hårdare lagstiftning kan påverka nya sociala medier.

– Jag tror att internet blir allt viktigare i människors liv och jag tror att vi behöver ha ett heltäckande samtal om vilken lagstiftning som krävs.

Bakgrund: Cambridge Analytica-skandalen

Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).

Enligt Facebooks beräkningar kan uppgifter från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare ” varav majoriteten, uppskattningsvis drygt 70,6 miljoner, i USA” hamnat hos Cambridge Analytica utan att användarna vetat om det. Företaget fick del av uppgifterna via en speciell app.

Cambridge Analytica hävdar att det handlar om data från max 30 miljoner människor.

Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.

Källor: Channel 4 News, The New York Times, The Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet