Apples mjukvaruchef Craig Federighi: Facebook håller uppsikt över användarna på sätt de nog inte känner till. Foto: TT

Apple-chefens löfte: Vi stoppar Facebooks spårande av användarna – redan i år

Uppdaterad
Publicerad

På WWDC-konferensen i San Jose var det ord och inga visor gällande techkonkurrenten Facebooks spårande av användarna.

– Det där stänger vi ner! sa Apples mjukvaruchef Craig Federighi.

Under Apple Worldwide Developers Conference i Kalifornien presenterade techföretagen en rad nyheter, några av dem direkt riktade mot den stundtals bittra tech-rivalen Facebook.

”Vi har alla sett dem, de här like-knapparna och dela-knapparna, och de här kommentarsfälten. Det visar sig nu att de kan användas för att spåra dig och ditt beteende, även om du inte klickar på dem”, sade Apple-chefen Craig Federighi under konferensen, rapporterar BBC.

Cambridge Analytica och Facebook

”Det där stänger vi ner!”, fortsatte Federighi, och förklarade att Apples kommande operativsystem kommer stoppa spårandet, och att webbläsaren Safari under året kommer börja att specifikt be om användares tillåtelse för att Facebook ska få spåra användare på nätet.

”En invasion i privatlivet”

Apples vd Tim Cook har tidigare kallat Facebooks beteende ”en invasion i privatlivet”.

Experter menar att förändringarna implementeras för att lägga krokben för Facebook och Google, företag som till skillnad från Apple till stor del bygger sin verksamhet på intäkter från riktade annonser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet